Artikel top billede

Leder: Succes for grøn it kræver hårdt arbejde

Computerworld mener: Klimaministeren håber på, at grøn it kan udvikle sig til et nyt vindmølleeventyr for Danmark. Men det kræver hårdt arbejde også efter klimatopmødet næste år.

Grøn it skal være det nye vindmølleeventyr, hvor dansk erhvervsliv og danske it-virksomheders grønne it-løsninger skal være med til at sikre, at Danmark har noget at leve af om 20 og 30 år.

Det er klima- og energiminister Connie Hedegaard (K), der tegner billedet i dagens Computerworld. Og det er en rigtig god vision, at Danmark skal kunne hente vækst og udvikling fra grønne teknologiprodukter i fremtiden, men det er også en farlig fælde at ligne det med et eventyr.

Regeringens mål og Connie Hedegaards utrættelige arbejde for at kunne levere en afløser for Kyoto-aftalen under Klimatopmødet i København ved udgangen af 2009 er både imponerede og helt rigtig. Uanset om man kommer fra miljøsiden eller energisiden af diskussionen, så er vores planet udfordret, og vi er nødt til at forholde os til vores egen andel i belastningen.

Set fra et teknologisynspunkt er det godt, fordi blandt andet informationsteknologi rummer så mange muligheder for at automatisere og effektivisere – men det er også skidt, fordi både produktion af teknologi og anvendelsen af den tærer på ressourcerne.

I Thisted og Albertslund har vi fundet eksempler på danske it-virksomheder, som allerede er godt i gang med at skabe sig en god forretning på at løse problemerne. Alpiron Suite er en løsning der kan slukke serverne, når virksomheden lukker ned kl. 17.00 – og tænde dem igen, når der bliver brug for det. Mens Enaco i samarbejde med DONG Energy har udviklet en særlig afbetalingsmodel, der gør investeringen i grønne datacentre langt mere attraktiv.

Connie Hedegaard kigger selv i krystalkuglen og anviser behovet for langsigtet at satse massivt på at udvikle brændselsceller, el-biler og grønne it-løsninger, der for eksempel kan føre energioverskud fra husholdningen tilbage til forsyningsnettet.

Men samtidig peger hun på, at vi lige nu har en aktuel first mover effekt på grøn it, som vi havde med de vindmøller i 1970’erne, der blev grundlaget for vindmølleeventyret.

Spis brød til

Men det er her, der er grund til at tage en dyb indånding. Især når man læser videre i ministerens argumentation om, at vi skal gøre noget ekstra for at vise vores formåen i det udstillingsvindue, som hedder FN’s klimatopmøde i 2009.

Risikoen er nemlig stor for en gigantisk overvurdering af, hvad danske virksomheder kan levere af klima it og grøn it i løbet af et år eller to. Til gengæld vil vi forhåbentlig stå om ti år og konstatere, at vi undervurderede, hvad vi kan på længere sigt.

Når det handler om at gøre grøn it og klima it til danske eksportsucceser, har vi ikke brug for et vindmøllelignende eventyr – slet ikke med den statsstøtte som har været forudsætningen for vindenergi over det meste af verden.

Vi har derimod brug for, at iværksætteren Itahar Cohen i Thisted og Enaco i Albertslund har de bedste rammebetingelser for at udvikle og levere deres produkter. At der bliver stillet politiske krav til energiforbrug og miljøbelastning, så efterspørgslen efter grøn it vokser.

Og endelig at vi fortsat opfordre unge mennesker til at tage de naturvidenskabelige uddannelser, der ligger til grund for teknologiudviklingen.

Lige nu er alle gode kræfter i it-Danmark tunet ind på grøn it eller klima it. Det øger desværre risikoen for et eventyr, der er slut, når de sidste toppolitikere og klimaembedsmænd har forladt København inden jul næste år.

Hvis eventyret skal ende lykkeligt, er der behov for, at it-branchen indstiller sig på et langt sejt træk, hvor den også er sikret handling fra klimaministeren efter topmødet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere