Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

(Foto: Ole Hartmann Schmidt/TDC)

TDC mærker øget pres på omsætning og indtjening

Danmarks største teleselskab TDC er presset på indtjening og omsætning. Tilbagegangen er et resultat af de nye ejeres defensive strategi, lyder det fra teleanalytiker.

TDC mærker for alvor konkurrencen på det danske marked og går tilbage i første kvartal af 2008.

Teleselskabets omsætning faldt i første kvartal med 0,7 procent til 9,6 milliarder kroner, og resultatet før afskrivninger (EBITDA) faldt med 3,5 procent.

"Vi ser fortsat et hårdt pres på både indtjening og omsætning på det danske marked på grund af faldende priser, men samtidig styrker vi vores markedsposition ved at øge antallet af kunder inden for bredbånds-, mobil- og tv-området," siger TDC's adm. direktør og koncernchef, Jens Alder i en pressemeddelelse.

Omsætningen blev trukket ned dels af lavere omsætning på traditionel fatsnettelefoni, dels af mobilterminerings- og roamingpriser samt færre engroskunder.

Faldet i indtjeningen skyldes derimod øgede omkostninger i forbindelse med salg og tilbageleasing af ejendomme og markedsføringsomkostninger til at hive flere kunder i land, oplyser TDC.

Jens Alder understreger derfor vigtigheden af at fokusere benhårdt på effektiviseringer og omkostningsreduktioner på tværs af hele TDC for at kunne indfri forventningerne til hele året, der fastholdes på trods af resultatet for første kvartal.

Defensiv strategi skyld i tilbagegang

Teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard fra Current Analysis mener, at TDC er ramt af de samme faktorer, som stort set alle europæiske teleselskaber i øjeblikket rammes af.

Der er dog også en klar forskel til mange af selskabets konkurrenter.

"TDC står med en skrumpende forrentning, og det skyldes at selskabet ikke har investeret i højvækstområderne geografisk og for så vidt heller ikke tjenestemæssigt," siger Bernt Stubbe Østergaard.

"Der hvor TDC's norske og svenske søsterselskaber (Telenor og TeliaSonera, red.) tjener penge, er på investeringer i mobiltelefoni i Østeuropa og Asien."

Derfor afspejler regnskabet en forsigtig, konsoliderende strategi fra TDC's side, hvilket er helt efter bogen, mener han.

Det skyldes, at TDC's ejere, fem kapitalfonde, styrer strategien ud fra rentabiliteten, og her ligger selskabet stort set på linje med forrige kvartal med en EBITDA-margin på 31 procent mod 31,9 procent forrige år.

"TDC har solgt en masse virksomheder, man har ikke investeret særligt meget, udover i HTTC i Ungarn og Sydøsteuropa, som på sigt måske kan give lidt penge, men aldrig erstatte det tab, som man får, når man kører en ren, defensiv strategi med det nye ejerskab," siger Bernt Stubbe Østergaard.

Færre fastnetabonnenter

Torben Rune, teleanalytiker fra Netplan, mener samtidig, at TDC's tilbagegang skal ses som led i udviklingen i danskernes brug af telefonen.

"TDC mærker det voldsomme fald på fastnettelefoni. Det er og har altid været TDC's hovedforretning. Og det guldæg er nu ved at krakelere," siger Torben Rune fra Netplan.

Det går direkte ind på bundlinjen, mener Torben Rune, der forudser at problemet kun kan stige i fremtiden, fordi omkostningen ved at drive nettet er stort set konstant.

Ny ejerkreds nødvendig for vækst

Torben Rune mener også, at TDC vil blive ekstra hårdt ramt på indtjeningen, fordi selskabet har troet alt for meget på, at kobbernettet ville vedblive med at blive en god forretning for TDC.

"TDC har haft en cementeret tro på, at kobbernettet kunne bære forretningen mange år frem i tiden. Den tro bliver der sat spørgsmålstegn ved nu, fordi vi både ser et skift fra fastnet til mobil, men også at kobberledningerne droppes til fordel for fiber," siger Torben Rune.

For at vende tilbagegangen er TDC nødt til at foretage nye, store investeringer, mener Torben Rune.

Også Bernt Stubbe Østergaard peger på, at der skal foretages nye, store investeringer i en opdatering af hele selskabets telenet.

"Nu vil TDC selvfølgelig sige, at selskabet har investeret to milliarder kroner i telenettet, men det er bare ikke nok. Der skal helt andre boller på suppen, hvis der skal laves et Next Generation Network, der kort betyder, at alle tjenester kan leveres til alle slags terminaler," siger Bernt Stubbe Østergaard.

Men det sker ikke med de nuværende fem kapitalfonde som ejere, mener han.

"Det kræver en ny ejerkreds, fordi de nuværende ejere står på en forrentning af deres investeringer, og derfor har utroligt svært ved at igangsætte nye investeringer," siger Bernt Stubbe Østergaard fra Current Analysis.

Brug for konsolidering

Teleanalytikeren peger derfor på, at TDC eventuelt kunne blive del af den igangværende europæiske telekonsolidering.

"Det ville ikke skade med konsolideringer på det europæiske telemarked. I og med at Europa bliver et mere og mere integreret økonomisk fællesmarked, er der brug for små, nationale teleselskaber, der drives ud fra snævre nationale hensyn, og som ikke leverer den bedste tjeneste," siger Bernt Stubbe Østergaard.

I den sammenhæng er TDC bare ikke særlig attraktiv for de store teleselskaber.

"TDC er ikke særlig interessant for de store teleselskaber. Et selskab som TeliaSonera er jo interessant, fordi selskabet har 80 millioner kunder i vækstområderne. Det har TDC ikke," siger Bernt Stubbe Østergaard.

Han peger dog på, at der ikke er særligt mange teleselskaber til salg, og at TDC derfor alligevel kunne blive opslugt af for eksempel Deutsche Telekom.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis