Artikel top billede

Vi danskere har god grund til at hejse Dannebrog og give os selv et digitalt skulderklap. Men taler vi om sikkerhedsaspektet, peger flaskehalsen endnu engang på Christiansborg.

Leder: Manglende handling truer online-danskerne

Computerworld mener: Danskernes netanvendelse lever op til landets status som verdens mest netværks-parate. Men online-danskerne er truet af mangel på politisk handling.

Der er al mulig grund til at hejse Dannebrog og give os selv et digitalt skulderklap. Danskernes internetanvendelse lever til fulde op til landets status som verdens mest netværks-parate.

Men den hastige digitalisering af det danske samfund understreger også, at mangel på politisk handling i it-sikkerhedsarbejdet og digitaliseringen kan blive en trussel mod udviklingen.

Danmark indtager stadig førstepladsen på World Economic Forums (WEF) Networked Readiness Index. Vi er med andre ord for andet år i træk verdens bedste til at omsætte investeringer i infomations og kommunikations-teknologi til udvikling og forbedret konkurrence.

Den kåring bygger på måling af en lang række delelementer, som tilsammen udløser en dansk score på 5,78 mod 5,71 og dermed en flad udvikling. På andenpladsen er Sverige, der også har en flad udvikling, mens Schweiz og USA på tredje- og fjerdepladsen har en vækst i scoren, der udløser en pil opad.

Tilbage i januar tillod vi os på en forside af Computerworld at spørge, hvordan Danmark bliver på it-toppen ud fra den tese, at pilen ikke nødvendigvis ville pege opad for Danmark i 2008-udgaven af undersøgelsen.

En del af svaret på det spørgsmål kan uden tvivl læses i den undersøgelse, som analyseinstituttet Userneeds har lavet i samarbejde med Computerworld. Procentsatser kan altid gøres til genstand for diskussionen om, glasset er halvfuldt eller halvtomt.

Skat som guldeksempel

Men kommunikationsekspert- og reklamemand Claus Buhl rammer plet, når han konstaterer, at penetrationen er ekstrem høj og online-angsten daler. Hvad der er usædvanligt, når man ser på analogierne til den tid, det tog radio og TV at slå igennem.

Effektiv anvendelse af nettet sikrer kritiske masser, der igen alt andet lige holder os på toppen som netværks-verdensmestre.

Skat er fortsat guldeksemplet på, hvordan teknikken hjælper borgerne og dermed samfundet. I undersøgelsen af netanvendelse hos online-danskerne siger 60 procent, at de hellere vil undvære fjernsynet end deres computer med netadgang. Og samtidig viser tallene, at online-danskerne tager de sociale netværk som Linkedin, Facebook og Myspace til sig i dagligdagen.

Fortsættes...

Truslerne

Det er alt sammen godt nyt for de mange virksomheder, der bliver stadig mere afhængige af, at deres ansatte kan, vil og tør bruge informationsteknologien i dagligdagen til blandt andet e-handel, software as a service i små virksomheder og mobile arbejdspladser.

Men lige under overfladen lurer trusler, der måske ikke kan stoppe udviklingen men dog bremse den så meget, at konkurrenterne kommer forbi os. Trusler i form af manglende handling, når det gælder digitalisering, visioner og sikkerhed.

Professor Kim Viborg Andersen skønner, at kommunerne kan spare 800 millioner kroner om året, hvis de rent faktisk udfyldte mulighederne for digitale løsninger.

Sikkerhedsaspektet

Men siden regeringen for snart et år siden fremlagde en digitaliseringsstrategi, er der ikke sket ret meget i det omfattende infrastrukturarbejde, som skal gøres, hvis strategien skal implementeres og både borgere og virksomheder få optimale forhold.

En anden trussel ligger i, at selvbetjeningsløsninger anvendes uigennemtænkt, så de enten bliver en hæmsko i den service, de skulle levere eller udløser overflødig indholdsproduktion og kommunikation. Med andre ord hænger digitalisering og politiske hovsa-løsninger ikke særlig godt sammen.

Endelig er der sikkerhedsaspektet. Vi har endnu til gode at se, hvad den seneste it-sikkerhedskomité i offentlig regi kan levere. Men risikobilledet ændres konstant som følge af den øgede afhængighed af internettet i verdens rige lande og den millisekund korte afstand til cyberforbryderne i andre dele af dele verden.

Flaskehalsen peger endnu engang på Christiansborg og landets rådhuse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere