Artikel top billede

Nyt dansk produkt skal aflaste alverdens sygehuse

Den næste generation af it-systemer inden for sundhedsvæsenet er landet. Markedet er stort og uden direkte konkurrenter.

Udsprunget af et forskningsprojekt vil den halvandet år gamle virksomhed C3A Medical på kort tid erobre det globale sundhedssystem med et produkt, der har til formål at skabe overblik på tværs af afdelinger i sygehusene.

Med produktet Det Interaktive Hospital (i-Hospital) er der tale om en ny generation af it-systemer til hospitalsvæsenet og et nyt koncept, som ikke er set hidtil.

Derfor er professor Jacob Bardram fra IT-Universitet i København overbevist om, at der bliver et stort behov for systemet, der officielt blev indviet onsdag.

Systemer nødvendige

Sundhedsvæsenet i den vestlige verden står over for ret alvorlige udfordringer.

Befolkningen bliver ældre, der stiller større krav om at få ydelser fra sundhedsvæsenet, og der er stor mangel på læger og sygeplejersker.

”Der er et kæmpe stort pres på at få systemer ind, som kan hjælpe til, at man får en bedre afvikling af eksempelvis operationer,” siger professor Jacob Bardram fra IT-Universitetet i København.

Desuden bliver alle hospitaler større, og produktiviteten og kompleksiteten stiger voldsomt.

”Hvis der ikke bliver indført it-systemer til at håndtere kompleksitet, kan det ikke håndteres,” lyder det fra professoren.

Forskningsprojektet begyndte for fem år siden i samarbejde med Alexandra Instituttet og Århus Universitet. Formålet med projektet var at undersøge, hvordan hospitalets operationsafdeling kunne optimeres ved hjælp af ny teknologi til koordinering og kommunikation.

Ikke EPJ

Professoren ærger sig over, at elektroniske patient-journaler skygger for det nye koncept.

”Fordi der har været så meget fokus på elektroniske patient-journaler, er der desværre en tendens til at kalde alting for elektroniske patientjournaler. Men det ville være forkert, for det udvander begreberne,” siger han.

For ifølge Jacob Bardram dækker i-Hospital over et logistiksystem, der hjælper til afvikling af arbejdet på et hospital, hvorimod elektroniske patientjournaler er et dokumentationsværktøj.

Allerede nu er der bred interesse fra andre hospitaler i Danmark. Det sikre produkt har allerede fået direktør i C3A Medical, hans Erik Henriksen, til at rette radaren mod det globale marked.

Min erfaring er, at man skal have en solid basis i hjemmemarkedet, inden man fokuserer på det internationale. Når vi har den base vi gerne vil have i Danmark, vil vi se på Sverige og Tyskland,” fortæller direktøren.

Ingen konkurrenter

Konkurrenter er der næsten ikke nogen af. Dog et enkelt amerikansk firma, Live Data, som har samarbejdet med den amerikanske hær.

”Man kan selvfølgelig finde konkurrenter på verdensmarkedet, der gør dele af det, vi gør. Men ikke hele konceptet,” siger Han Erik Henriksen.

Mange af de teknologier og principper, som i-Hospital anvender, er inspireret af forskning omkring situationskontrol-systemer til forsvaret. Situationer, som er præget af høj aktivitet, stor grad af kommunikation, hvor der er behov for overblik og løbende at kunne træffe beslutninger på baggrund af data, der kommer ind.

Over en fem-års horisont forventer Hans Erik Henriksen, at C3A bevæger sig fra at være en dansk virksomhed med relativ få kunder til at blive en international virksomhed, som har et internationalt produkt med samarbejdspartnere i forskellige lande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere