To forskere på University of California i Los Angeles (UCLA) siger, at de har brudt koden til sikker kryptering.
De har udviklet en metode kaldet funktionel kryptering, som kan adskille brugerne på individbasis.
Det er professor Amit Sahai og Brent Waters fra UCLA, der fremlægger de tre års arbejde, der ligger til grund for funktionel kryptering, der efter sigende kan associere krypterings-attributterne med personlige egenskaber.
"Det er en matematisk formel, der producerer et krypteret vandmærke, som kun dekrypterer de indkapslede data, hvis modtagerne opfylder de rigtige kriterier," siger Amit Sahai til Computerworlds søsteravis, Network World.
"For at opfylde dette bliver brugeren forsynet med en personlig nøgle, der er udrustet med de personlige egenskaber," siger han.
Selektiv adgang
I uddannelses- eller arbejdsmæssig sammenhæng kan disse egenskaber bestå af navn, jobfunktion eller projekter, hvor man har behov for adgang til krypterede data.
Krypteringsnøglen kan desuden differentiere i datamængden således, at brugeren kan tildeles rettigheder til bestemte data og intet andet.
"En af intentionerne har været, at skabe en kryptering således, at serveren ikke aner, hvilke data, der ligger på den," siger Amit Sahai.
"Krypteringsmodellen er også velegnet til brug på nettet i forbindelse med sikre transaktioner," siger han.
Metoden skal nu testet for at se, om intentionerne holder I praksis.
2008 er krypteringsår
Noget tyder på, at de to professorer har ramt plet med deres nye krypteringsteknik, for sikkerhedsfirmaet Trendmicro har i deres årlige sikkerhedsrapport udråbt 2008 til det år, hvor kryptering for alvor slår igennem.
Det betyder, at der i 2008 vil være større fokus på krypteringsteknologier i særdeleshed for data som indgår i distribuerende virksomheder.
"Jeg håber denne antagelse går i opfyldelse, for den har vi ventet på i årevis," siger Shehzad Ahmad, leder af DKCERT.
"Vinden blæser dog i den rigtige retning, og producenterne gør det hele tiden enklere at kryptere," siger han.