Artikel top billede

Automatisk brugerstyring kræver integration

CTO: Opgaven med at oprette nye brugere og slette fratrådte medarbejdere ligger som regel hos it-afdelingen. Men opgaven kræver en viden, der oftere ligger i forretningen end hos it-funktionen.

Hvis administrationen af brugerkonti skal automatiseres, skal det fungere på tværs af alle systemer, hvor brugere oprettes, vedligeholdes og nedlægges. Virtuelle directories er et bud på en løsning.

En ny medarbejder ansættes. En anden holder op. En tredje skifter afdeling.

Alle tre begivenheder har konsekvenser i it-systemerne: Den nye medarbejder skal oprettes i alle de systemer, vedkommende har brug for.

Den afgående medarbejder skal slettes.

Det er vigtigt – ellers risikerer man, at han misbruger data.

Sletning er vigtig

Omvendt er sletning også vigtigt af hensyn til medarbejderen: Så løber han ikke en risiko for, at man senere mistænker ham for at have været inde i systemerne igen.

Mange it-afdelinger foretager opgaverne med brugeradministration manuelt.

Som koncern-it-chef Martin Pedersen fra Økonomi- og Erhvervsministeriet bemærker, har it-afdelinger ikke været gode til at gøre deres egne arbejdsopgaver lettere.

En årsag til at administrere brugere manuelt er, at opgaven teknisk set ikke er centraliseret:

Der findes ikke nødvendigvis et enkelt sted, hvor man kan oprette en bruger, hvorefter vedkommende automatisk er oprettet i alle organisa­tionens systemer.

Ofte skal brugeren oprettes ét sted for at få adgang til delte drev og printere, et andet sted for at få en mailkonto, et tredje sted for at få adgang til økonomisystemet, og et fjerde sted for adgang til andre forretningssystemer.

Så galt står det ikke til i organisationer som Økonomi- og Erhvervsministeriet. Her har man valgt at samle al brugeradministration i Active Directory. Til gengæld kræver det så, at alle systemer er i stand til at kommunikere med Active Directory.

FORTSÆTTES

Integrerer directories

I de tilfælde, hvor man kører en applikation, der ikke direkte kan lade sine bruger logge ind via Active Directory, er der imidlertid andre løsninger.

En udbredt teknologi hedder et meta-directory.

Et directory er en bruger­database, der anvendes til at styre, hvem der må logge ind, og hvad de har adgang til.

Et meta-directory er et centraliseret directory, der henter information om brugere ind fra andre directory-tjenester, lagrer oplysningerne og sender dem ud til dem igen.

På den måde bliver alle directories efterhånden opdateret med information om alle brugere.

Et udbredt meta-directory er MIIS (Microsoft Identity Integration Server).

Det danske Omada-system sælges ofte sammen med MIIS. Kombinationen medfører, at man fra Omada Identity Manager kan oprette og vedligeholde brugere i systemer som IBM’s mainframesikkerhedssystem RACF, SAP og Oracle Finan­cials.

MIIS sørger for kommunikationen med systemerne, så Omadas udviklere slipper for at bekymre sig om den.

Sarbanes-Oxley

Direktør Morten Boel Sigurdsson fra Omada siger, at der er to typiske årsager til, at virksomheder indfører hans firmas produkt: Effektivisering og kontrolkrav.

“Hvis firmaets help desk er ved at blive lagt ned på grund af arbejdet med at oprette, ændre eller nedlægge brugerkonti, er det effektiviseringen, der driver salget. Så kan it-afdelingen lægge opgaverne med brugerstyring ud til forretningen. Det skyldes, at det ikke kræver teknisk indsigt at vide, hvilke roller en ny medarbejder skal udfylde. Kontrolkravene kommer ofte udefra i form af Sarbanes-Oxley eller lignende. Der giver vores system revisorerne mulighed for at se, hvem der må hvad i systemet – og det præsenteres på en måde, der er relateret til forretningen, ikke til de tekniske, underliggende systemer,” siger han.

De aktive spillere på markedet for brugerstyring og meta-directories er foruden Microsoft Sun, Novell, Oracle og CA. Dertil kommer en række mindre, specialiserede softwarehuse.

Dødsdom

Nogle mener, at meta-direc­tory er en døende teknologi. Dødsdommen blev afsagt den 4. marts i et blog-indlæg af Jackson Shaw fra firmaet Quest.

Han var i sin tid med til at udvikle et meta-directory i firmaet Zoomit.

Det blev siden overtaget af Microsoft og blev til det, der i dag hedder MIIS.

Det er altså en erfaren meta-directory-mand, der nu mener, at teknologien er på vej ud.

Afløseren er det virtuelle directory.

Ligesom et meta-directory virker også et virtuelt directory som et omstillings­bord for directories.

Forskellen er, at et virtuelt directory ikke lagrer brugeroplysningerne selv.

I stedet tager det imod forespørgsler og sender dem videre i en form, som modtageren kan forstå. Når svaret kommer retur, konverteres det til det format, den spørgende part kan forstå.

Jackson Shaws indlæg var en reaktion på, at HP nu har opgivet sit meta-directory, Identity Center. Firmaet vil ikke forsøge at sælge det til nye kunder.

Ikke alle i directory-verdenen har dog fundet sørgebindene frem i anledning af meta-directorys snarlige bortgang. Som analytiker Felix Gaehtgens skriver i sin blog:

“Jeg vil ikke kalde det dødt, det er umuligt at ignorere de mange MIIS-installationer rundt omkring. Men jeg vil kalde det gammeldags.”

Han venter, at virtuelle directories og meta-directories vil blive kombineret:

“I fremtiden vil vi se “super-directories,” der kombinerer traditionelle lagrede data med LDAP-adgang, virtuelle views og synkroniseringsfunk­tioner.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere