Artikel top billede

"Jeg tror, vi befinder os på det tidlige stadie af et grundlæggende skift i it’ens natur," siger Nicholas Carr. Foto: John Todd

Nicholas Carr: Cloud computing ændrer alt

I sin nye bog, The Big Switch: Rewiring the World From Edison to Google, diskuterer den markante it-kommentator Nicholas Carr betydningen af cloud computing for fremtidens samfund.

Carr om det store skift

Computerworld News Service:: Manden bag den omtalte bog “Does IT Matter”, Nicholas Carr, har skrevet en ny bog: “The Big Switch: Rewiring the World, From Edison to Google”.

Hvilket ’big switch’ forventer du i fremtiden?

“Jeg tror, vi befinder os på det tidlige stadie af et grundlæggende skift i it’ens natur.

Det vil ændre sig fra at være noget, folk og virksomheder tilfører lokalt gennem deres egne maskiner og eget installeret software til i langt højere grad at være en utility-model, hvor mange af de computer-funktioner, vi er afhængige af, leveres fra store centrale stationer via internettet.

Det svarer til det, der skete med mekanisk energi for mere end 100 år siden, da elværkerne ændrede denne ressource og den måde, virksomheder og folk brugte og modtog den.“

Et markant skift

Hvordan kom du i tanke om el-analogen for it?

“Det slog mig, at den type radikale skift, virksomhederne gennemgik, da de besluttede at lukke ned for deres vandhjul eller dampmaskiner på fabrikkerne og stole på en ekstern leverandør, minder om den omvæltning folk oplever med it, når de begynder at sætte deres lid til eksterne leverandører.”

Du taler om både elektricitet og informationsteknologi som generelle teknologier. Men databehandling har bevæget sig i mange forskellige retninger og med mange forskellige formål. Er det virkelig så generelt, som du gør det til?

“Analogien mellem elektricitet og informationsteknologi passer ret godt på det økonomiske plan, synes jeg. Når man ser på det teknologiske plan, er der selvfølgelig store forskelle, og jeg siger ikke, at it minder om elektricitet på en grundlæggende teknologisk måde.

Den største forskel er, at it i høj grad er bygget op i moduler på en måde, elektricitet ikke er. Med elværker producerede og videresendte man strømmen, og så var alt, hvad der befandt sig på din side af fatningen dit ansvar.

Med it kan alle funktionerne betragtes som individuelle moduler. Databehandling kan foretages enten lokalt eller på netværket, og det samme gælder for datalagring. Og i modsætning til elektricitet kan alle applikationerne også leveres lokalt eller via nettet.”

Nye tider for it-afdelingen

Tror du, virksomhedernes it-afdelinger vil blive mindre?

“Ja, på længere sigt tror jeg, de vil. Jeg tror, der er tale om et skift, der minder om det, der skete med elektricitet i løbet af et eller to årtier, især for større virksomheder.
Mange af de job der er i it-afdelingerne i dag – faktisk de fleste – er relateret til vedligeholdelse af de interne aktiver; maskineriet og softwaren der kører lokalt.

Med tiden vil disse typer job flytte sig fra at være internt i virksomhederne til at være hos leverandørerne.“

Fortsættes...

Hvad med sikkerheden?

Gælder det samme for nogle af leverandørerne?

“Ja, helt sikkert. Der er begyndt at vise sig et par tendenser på det område.

Den ene er leveringen af it – både computerkraft, datalagring og centrale applikationer – som har tendens til at udvide sin arbejdskraft på leverandørsiden.

På den anden side oplever vi et hurtigt skift til mere automatiserede it-tjenester ved hjælp af virtualisering og andre trends, og det vil mindske behovet for medarbejdere. Så vi har altså to modstridende, men tæt relaterede tendenser.”

Hvad med sikkerheden?

Hvis virksomhederne begynder at bruge internettet til databehandling, er sikkerhed så et stort problem?

“Jeg tror ikke, det er et stort problem. Det er op til leverandørerne at bevise deres troværdighed og sikkerhed og gøre sig fortjent til købernes tillid.

Men i sidste instans vil utility-modellen medføre bedre sikkerhed, end vi har i dag, fordi nutidens it-systemer er utrolig fragmenterede. Nogle virksomheder og enkeltpersoner går meget op i sikkerhed og er gode til det, og nogle er ikke.

Mange huller i sikkerheden skyldes en central fejl. Efterhånden som vi begynder at bruge utility-modellen, og flere og flere data leveres fra store centre, hvis eksistens afhænger af, at man vedligeholder en høj grad af sikkerhed, tror jeg, vi vil ende med at se mere sikker data.”

Elværker har været udsat for en høj grad af regulerering. Tror du, det samme vil være tilfældet med it?

“Til at starte med troede jeg, at modulopbygningen af it medførte, at vi kunne have en meget forskelligartet gruppe leverandører, hvis tjenester kunne samles gennem branchestandarder.

Så min første forestilling om utility-industrien var en masse forskellige virksomheder, der var specialiseret i forskellige ting og konkurrerede med hinanden på en måde, man ikke ser med elektricitet, som naturligt ender med at blive et lokalt monopol.

Der er ingen grund til, at it skal udvikle sig til et lokalt monopol, fordi man kan levere disse ting på mange forskellige måder fra mange forskellige steder.

Men på det seneste har vi oplevet pres for at centralisere og opbygge store datacentre, og det kræver mange penge og megen ekspertise. Det betyder, at vi vil opleve en hel del centralisering i branchen.

Hvis det bliver sådan – hvis der begynder at opstå monopoler og oligopoler – tror jeg, vi efterhånden vil oplevere mere regulering fra statens side på samme måde, som vi ser det med andre forsyningsværker.”

Fantastiske stordriftsfordele

Du siger, at det elektriske net havde en demokratiserende effekt. Tror du, det samme vil gøre sig gældende med it-nettet?

“Ja. Når først man begynder at arbejde med it som delte tjenester, kan man få fantastiske stordriftsfordele, og man kan reducere prisen på it, selvom man udvider rådigheden.
Det er formentlig de små virksomheder, der vil vinde mest ved at bruge denne model.

De har været uheldige indtil nu, fordi de ikke har været i stand til at opbygge store datacentre eller store ERP-systemer. Så snart man begynder at bruge utility-systemet, konkurrerer alle på lige vilkår, og det gør det muligt for mindre virksomheder at drage nytte af den samme type sofistikerede it-drift som har været tilgængelig for store virksomheder længe.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere