Danmark er verdens mest netværksparate land.
Sådan er konklusionen igen i år i organisationen World Economic Forums årlige rapport Global Information Technology Report 2007–2008.
Rapporten indeholder det såkaldte Networked Readiness Index, som er en rangliste over de 127 landes evne til at omsætte investeringer i informations og kommunikationsteknologi til udvikling og forbedret konkurrence.
Og Danmark er altså på toppen igen i år med Sverige lige i hælene.
Klodens bedste lovgivning
Førstepladsen begrundes blandt andet med, at Danmark har verdens bedste lovgivning på it-området.
Samtidig fremhæves bredbåndsudbredelsen og den danske regerings fokus på at udbrede bredbånd til alle områder af landet som en fundamental del af succesen.
Også uddannelsesniveau, anvendelse af nye teknologier og et godt samspil mellem det offentlige og erhvervslivet har ifølge rapporten skabt den danske succes.
Nordisk stagnation
Danmark kommer altså ud på toppen af indekset, mens de øvrige nordiske lande, som traditionelt har klaret sig godt, ser ud til at være gået i stå.
Alligevel tyder det på, at udviklingen går frem i Danmark, som har en højere score af de point, som gøres op for at lave ranglisten.
Imens er både Schweiz på tredjepladsen og USA på fjerdepladsen hastigt på vej op ad ranglisten. Begge lande er steget to pladser på ranglisten siden sidste år.
I år er det Cisco, der har sponsoreret undersøgelsen. Og hos Cisco Danmark fortæller konstitueret administrerende direktør Niels Münster-Hansen, at den politiske indsats i Danmark er blevet bemærket rundt omkring i verden.
”Ude i verden er Danmark kendt for at være blandt de lande i verden, der er længst fremme med udrulning af bredbånd og ip-telefoni. Samtidig står der stor respekt om den politiske indsats for digitaliseringen af den offentlige sektor, deregulering af telemarkedet og tiltag som hjemmearbejdspladser med skattefradrag,” siger Niels Münster-Hansen
Han mener dog, at konkurrencen kan sætte Danmarks førerposition under pres i de kommende år.
"Det er bestemt ingen selvfølge at fastholde positionen. Mange lande investerer massivt i netværksinfrastruktur og uddannelse af borgerne, fordi de kender sammenhængen mellem netværksparathed, vækst og konkurrenceevne," lyder advarende fra Niels Münster-Hansen.