Artikel top billede

Klima-topmødet i København næste år vil betyde øget eksport og udenlandske investeringer i Danmark, mener klima- og energiminister Connie Hedegaard.

Vi har brug for din it-viden i klima-debatten

Klima-it: It-industrien og dens produkter er blandt verdens helt store klimasyndere. Men it er samtidig en afgørende del af løsningen på den globale opvarmning. Hvordan løser vi det?


Har man sagt it, har man samtidig nævnt navnet på en af verdens store klimasyndere, når det gælder CO2-udslip.

Mellem to og to en halv procent af verdens samlede udledning af CO2 stammer direkte fra it-industrien.

Behovet for elektricitet er voldsomt stigende, og det er ikke mindst informationsteknologiens skyld.

Dermed udleder it-branchen lige så meget CO2-som luftfartsindustrien, viser beregninger fra analysehuset Gartner.

Ikke mindst datacentrene bidrager til det udslip, men også mobil- og telenettene trækker store mængder strøm, hele tiden.

It har løsningerne

Selvom it-industrien er en synder i klimaregnskabet, er it samtidig løsningen på mange af udfordringerne.

Det er it-løsninger, der kan indrette energiforsyningsnettet mere hensigtsmæssigt.

Det er it, der kan styre hjemmets strømforbrug, så der ikke trækkes så meget strøm i spidsbelastningstidspunkterne, hvor strømmen er både dyr for forbrugeren og for miljøet.

Det er også it, der styrer automatiseringen af industriens maskiner i skikkelse af intelligente komponenter. Og det er it-systemer, der overvåger og advarer, inden der sker miljømæssige katastrofer.

It i de flådestyringssystemer sender fly, lastbiler og skibe med RFID-behæftet gods den mindst miljøbelastende vej rundt i verden.

Og det er algoritmerne i GPS-systemerne, der sammen med signaler fra satellitter, kan lede bilerne ad de mindst energiforbrugende veje, nemlig dem med færrest bakker.

Fortsættes...

Forbruget eksploderer

Informations- og kommunikationsteknologi bruger ganske enkelt strøm hele tiden og hele døgnet.

Samtidig stiger udbredelsen kontinuerligt, ikke kun i den vestlige verden, men også på kæmpestore kontinenter som Afrika og Asien.

For eksempel kommer der i Indien flere hundrede tusinde nye mobilabonnenter hver dag. De forventer at kunne bruge deres telefoner, og det kan de kun, når it- og telesystemerne bliver fodret med energi.

For eksempel har den indiske regering som målsætning, at alle kroge af Indien skal være forsynet med strøm i 2009.

I perioden 1996 til 2006 voksede verdens samlede antal mobiltelefoner fra 145 millioner til 2,7 milliarder, viser tal fra ITU, International Telecommunication Union.

I samme periode voksede antallet af internetbrugere fra 50 millioner til over en milliard. Og hvor 1990'ernes internetbrugere havde modemforbindelser, der kun brugte strøm, når man surfede på nettet, havde 280 millioner mennesker i 2006 faste netforbindelser, der bruger strøm hele tiden.

Standby for millioner

Folk lader sig sjældent nøje med at eje et enkelt stykke it-udstyr. Man har gerne flere telefoner, PDA'er, mp3- og DVD-afspillere, skærme, pc'ere og tv.

Alt sammen bruger det energi både at udvikle, producere, sælge, transportere og anvende.

Men udstyret bruger sandelig også strøm, når det slet ikke bliver brugt. Beregninger fra Videnskabministeriet viser, at 30 procent af en computers energiforbrug er ren spild, fordi den står tændt uden at blive brugt.

Udstyr på standby koster hvert år en almindelig dansk familie cirka 1.000 kroner. Det svarer til at danskerne bruger over en milliard kroner om året på - ingenting.

Fortsættes...

Send os dine løsninger

Computerworld varmer op til FN's store klimatopmøde i København i 2009. Vi sætter fokus på alle de områder, hvor it kan hjælpe til med at forbedre miljøet, reducere CO2-udslip og dermed den globale opvarmning. Vi kalder det klima-it.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) står i spidsen for det danske værtsskab, der allerede høster international anerkendelse for sine reduktionsforpligtelser i forhold energiforbruget.

Ministeren ser topmødet som en gylden chance for dansk erhvervsliv.

"Værtskabet er en enestående mulighed for at brande Danmark og for at vise verden, hvad det er, vi kan her i Danmark. Det kan blive et fremragende udstillingsvindue for danske virksomheder og en platform for øget eksport og nye udenlandske investeringer," udtaler Connie Hedegaard.

Computerworld vil også gerne fortælle om de danske teknologier og initiativer på klimafronten, der findes.

Vi opfordrer derfor it-virksomhederne, der har ideer, løsninger eller færdige produkter til at sende os en mail.

Hvis it kan redde verden, hvorfor så ikke gøre det med dansk teknologi?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere