I takt med at vi har flere og flere muligheder for at lade familie og venner følge vores hverdag, via utallige sociale netværk, stiger interessen for at kunne vise hvor man er på kloden. Manuelle tjenester, som eksempelvis Dopplr, lader dig løbende indtaste din position, men fremskridt indenfor mobiltelefonsoftware og GPS er med til at automatisere processen.
GPS er dog ikke længere et krav. En helt almindelig mobiltelefon kan efterhånden, med den rigtige software og en forbindelse til internettet, fastslå hvor du befinder dig, alene ud fra det signal som bærer samtaler igennem luften. Nøjagtigheden kan svinge fra hundrede til 1.000 meter, men taget i betragtning af, at det ikke involverer nogen kontakt til satellitter, er det ganske flot.
Ved at se hvilken retning de aktuelle telefonmaster er, i forhold til telefonen, og indregne deres signalstyrke, er det muligt at bestemme positionen ned til et mindre område. Det kan endda blive endnu mere præcist, hvis man tilføjer kendte trådløse netværk.
Geotaggede billeder
Et koncept, som har eksisteret i flere år, er billeder som indeholder data om, hvor de er blevet taget. Oplysningerne gemmes som længde- og breddegrader i billedets EXIF data, metadata som også indeholder informationer om tidspunkt og kameratype, og som følger billedfilen.
Er man ude at rejse, vil de billeder man tager kunne indeholde information om hvor, de helt præcist er blevet taget. Indsat på et kort online, vil andre kunne se den rute man har fulgt, med billeder indsat undervejs.
Flickr begyndte i august 2006 at registrere geotags i billeder, og har siden plottet billederne ind på et verdenskort, lavet med Yahoo Maps. På kortet kan man se billeder som er taget indenfor det valgte område, og klikke sig ind til billedets side på Flickr.
Til dato er over 40 millioner billeder med på verdenskortet, og selv her i Danmark er der ganske pænt repræsenteret med billeder.
Automatisk tagging
For at kunne geotagge sin billeder, skal man enten bruge et kamera med indbygget eller ekstern GPS modtager, som selv sørger for at angive den rigtige position. Det er også muligt at gøre det manuelt, når man er kommet hjem fra fototur, ved at tilføje data ud fra et kort. Men en række nye løsninger tilbyder at klare denne del, helt automatisk.
Fortsættes...
Triangulering via Wi-Fi
Yahoo’s research afdeling har udviklet softwaren Zonetag, som kan installeres på udvalgte Nokia og Motorola mobiltelefoner. Når du har taget et billede, kan Zonetag klare det med at uploade billedet til Flickr. Helt automatisk tilføjes geotags, så de er en del af billedets data.
Andre løsninger kan med tilsvarende software holde øje med, hvor du bevæger dig rundt, mens du tager billeder med et almindeligt kamera. Når du kommer hjem, og samkører billederne med geodata, regnes det ud hvor de forskellige billeder er taget, alt efter tidspunkt. Softwaren matcher altså tidspunkter med koordinater, og på den måde kan en tilnærmelsesvis position fastslås.
Fælles for begge løsninger er, at GPS giver de mest præcise positioner, men det er som regel muligt at opnå en fornuftig nøjagtighed, alene ud fra telefonmaster.
Trådløs triangulering
Siden 2003 har firmaet Skyhook Wireless arbejdet på at udvikle en endnu mere præcis form for teknologi: Wi-fi Positioning System (WPS). Ved at tilføje kendte trådløse netværk til regnestykket, er det muligt at opnå en nøjagtighed på helt ned til 20 m.
Skyhook Wireless har opbygget en enorm database over trådløse netværk verden over, og ved at bruge deres software tilgås denne database. Avancerede algoritmer udregner positionen, og en række tjenester kan gøre brug af resultatet.
Tjenester som Loki, som gør det muligt at dele sin position med andre, via sociale netværk, og geotagging af billeder. Et andet eksempel er CyberAngel, som installeres på bærbare computere, og herefter kan bruges til at opspore dem ved tyveri.
Med Skyhook Wireless er geotagging nemlig ikke længere forbeholdt mobiltelefoner og GPS. Med brugen af Wi-fi sporing kan enhver computer med trådløst netværkskort, bruges til at geotagge.
Loki.com integrerer funktionen med en internetbrowser, og kan bruges til at se hvor man er, via diverse API’er. Eksempelvis kan man dele sin position via browseren, og lade hjemmesider vise et kort, med angivelse af hvor man er.
Skyhook Wireless har haft en del succes med deres udregningsmodeller, og har blandt andet udviklet den lokaliseringsfunktion, som bruges i iPhone.
Behov for standardisering
Med alle disse mange tjenester, og endnu flere på vej, kan man med rette frygte at det bliver et vil Yahoo gerne prøve at undgå, og har derfor annonceret Fire Eagle.
Fire Eagle, som stadig er i en lukket betaudgave, skal være en open API for alle lokalitetsbaserede tjenester. Det vil sige, at software som fastslår positioner, kan fortælle Fire Eagle hvad de ved. Andre programmer eller tjenester kan herefter hente disse data ud af Fire Eagle, og vise det nødvendige.
Fire Eagle har fået meget opmærksomhed, hvilket kunne tyde på at den slags løsning har været savnet, og Yahoo har da også allerede udviklet flere applikationer som gør brug af Fire Eagle. Blandt andet en Facebook applikation, og et kort man kan sætte ind på sin egen hjemmeside, som hvor man senest har været.