Artikel top billede

Intel løfter sløret for chip-udviklings-planer

Intel løfter sløret for detaljer i selskabets chip-udviklingsprogram, hvor Nehalem-chippen snart ventes klar til bærbare computere.

Computerworld News Service: Den kommende chip-arkitektur fra Intel, Nehalem, vil i første omgang blive målrettet servere og high-end desktops, men vil senere blive nedskaleret til bærbare.

Nehalem-arkitekturen, som er en betydelig opgradering fra Intels aktuelle Core 2-arkitektur, vil bestå af mellem to og otte processorkerner, siger Pat Gelsinger, senior vicedirektør og driftschef for Intels digital enterprise-gruppe.

Han nævner ingen planer for Nehalem-bærbare. Det er til gengæld et emne, Intel vil komme ind på under Intel Developer Forum i Shanghai tidligt i april, lyder det fra en talsmand fra virksomheden.

Hver processorkerne i en Nehalem-chip vil være i stand til at køre to program-tråde samtidigt, så en server potentielt kan køre 16 tråde af gangen.

Hver kerne vil have 256 kilobytes L2-cache og en delt L3-cache på otte megabytes, så lokale kerner bedre kan eksekvere program-tråde, lyder det fra Gelsinger.

QuickPath Interconnect vil levere en forbedret kommunikation mellem de forskellige systemkomponenter.

Nehalem-arkitekturen vil indeholde en integreret DDR3 memory controller, der leverer tre gange så god hukommelsesydelse som den nuværende højest ydende Xeon-processor. Nehalem-chippene vil komme med en valgfri integreret grafisk controller.

Bedre ydelse per watt

Alt i alt er Nehalem-arkitekturen designet til at levere bedre ydelse-per-watt og forbedret system-ydelse, siger Gesinger.

Chippene står til at blive lanceret sidst i 2008 og vil blive bygget på 45 nanometer-processen.

Virksomheden vil følge op på Nehalem med Westmorwe-arkitekturen i 2009 og Sandy Bridge i 2010.

Arbejdet er allerede begyndt på arkitekturer, der skal efterfølge Sandy Bridge, men de har ikke fået nogen kodenavne endnu.

Ifølge Intel vil chippene blive produceret i en 22 nanometer-proces i 2011.

FORTSÆTTES

Vil kombinere mange kerner

Intel arbejder også på Larrabee-platformen, som vil kombinere mange kerner, mange tråde og grafiske kapaciteter til at levere høj hastighed til high-end-segmentet, udtalte Intel-topchef, Paul Otellini, ved en investor-konference tidligt i marts.

Den kommer muligvis til at have en enkelt chip der indeholder både en grafisk processor og en CPU.

Intels rival Advanced Micro Devices (AMD) har planer om at udgive selskabets Fusion-chip, som ligeledes vil kombinere en grafisk processor og en CPU på den samme chip i andet halvår af 2009.

Intel udtalte også at ville lancere sin første Xeon-processor med seks kerner, som bærer kodenavnet Dunnington, i andet halvår af 2008.

Dunnington-chippen vil være en del af Intels Xeon MP 7300-processorserie og vil give en server med fire processorer et maksimum på 24 kerner.

Chippen vil have 1,9 milliarder transistorer og inkludere en L3-cache på 16 megabyte. Den vil være en del af Caneland-serverplatformen, som også indeholder Clarksboro-chipsættet.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere