Artikel top billede

DF vil have Microsoft-plageånd til at dømme OOXML

Dansk Folkeparti vil have tidligere dommer ved EF-Domstolen Bo Vesterdorf i spidsen for den uvildige undersøgelse af dokumentformaterne. Han har tidligere kostet Microsoft milliarder.

Bo Vesterdorf er et navn, som topfolkene kender i Microsofts hovedkvarter i Redmond. Men det er formentlig ikke et navn, de holder af.

Den danske dommer stod sidste år i spidsen, da EF-Domstolen fastholdt en bøde på 3,7 milliarder kroner til Microsoft i sagen om misbrug af dominerende stilling på markedet.

Nu vil regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, have Bo Vesterdorf til at fælde dom over Microsofts OOXML-format.

De danske folketingspolitikere skal næste år beslutte om Danmark skal have en eller to obligatoriske dokumentstandarder.

De to kandidater ODF og OOXML og deres samspil skal vurderes af en "uvildig tredjepart", som det hedder i aftalen mellem partierne.

Tidligere it-ordfører og nuværende Europa-ordfører fra Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, bringer tre navne i spil til gruppen, og en af dem er altså den prominente tidligere dommer og retspræsident ved EF-Domstolen Bo Vesterdorf, som blandt andet har været blandt BusinessWeeks top 25 over vigtige europæiske forandringsledere

Kritisk tilgang

De to andre navne, som Morten Messerschmidt bringer i spil, er professor Mogens Kühn Pedersen fra Institut for Informatik og professor Peter Mølgaard fra Økonomisk Institut, begge ved Copenhagen Business School.

"De har alle sammen stor kendskab til de facetter, der skal analyseres. De kender til juraen, formaterne og konkurrenceforholdene," siger Morten Messerschmidt.

Han mener ikke, at nogen af kandidaterne har...fortsættes

... diskvalificeret sig til at være en del af tredjeparts-undersøgelsen, fordi de tidligere har været involveret i sager og diskussioner, der involverer Microsoft og dokumentformaterne.

"Det væsentlige er at de har en saglig kompetence, som er ret ubestridelig," siger Morten Messerschmidt.

Han mener heller ikke, at det bliver et problem, da opgaven er defineret klart.

"De skal jo lave en analyse af, hvordan tingene fungerer. De skal analysere erfaringerne i den prøveperiode, vi har sat i gang, de skal jo ikke komme med deres holdninger til de to standarder," forklarer han.

Pres på ministeren

Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti lægger pres på videnskabsminister Helge Sander (V) på flere fronter i sagen om de åbne dokumentformater.

Helge Sander skal formentlig snart svare på en række spørgsmål ved en forespørgselsdebat i Folketinget.

Debatten kommer, efter ministeren onsdag afviste en opfordring fra Morten Messerschmidt og en samlet opposition om at bede Konkurrencestyrelsen se nærmere på fire konkrete forhold i styrelsens undersøgelse af effekten af de åbne standarder.

"Vi har vedtaget B103 i enighed, selv om der skulle et vist pres til. Og jeg tror da også, at når ministeren indser, hvordan de faktiske forhold i jernindustrien er, så vil han også indse, at vi bliver nødt til at finde enighed på det her punkt," siger Morten Messerschmidt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere