Robotter og teknologi skal gøre hverdagen lettere for både de ældre og personalet i ældreplejen.
Det skal milliarder af kroner fra regeringens kvalitetsreform nu sørge for.
Det er dagbladet Politiken som i dag skriver, at udmøntningen af tre milliarder kroner fra kvalitetsreformen til velfærdsteknologi er blevet forhandlet på plads i mellem regeringen og Dansk Folkeparti, som i disse dage forhandler de sidste dele af finansloven på plads.
De tre milliarder kroner skal bruges til at støtte personalet i nogle af de opgaver, som enten er fysisk hårde eller tager meget tid.
Odense Kommune er en af de kommuner, som er længst fremme med brug af teknologi i ældreplejen.
Hvad kan de bruges til?
Troels Vilms Pedersen, der er projektleder i kommunens Ældre- og Handicapforvaltning forklarer til Computerworld, at der er masser af perspektiver i at bruge velfærdsteknologi. Så længe man tænker sig om.
"Når det for eksempel gælder robotstøvsugerne, skal vi nøje overveje, hvad de kan bruges til, og hvad de ikke kan bruges til," siger Troels Vilms Pedersen.
Han forklarer, at Odense går varsomt frem for at sikre sig at teknologien er brugbar og gennemtestet.
"Vi har valgt at gøre det på plejecentre, så vi kan se hvordan det fungerer. Der har vi personale, der kan servicere dem og holde øje med dem," siger Troels Vilms Pedersen.
Umodne robotter
Troels Vilms Pedersen mener, at der i dag findes en række relativt simple teknologier, og han mener, at der stadig er et stort udviklingsarbejde for teknologivirksomhederne.
"Teknologierne er på meget forskellige modningsstadier. Vi kan jo først tage det i brug, når vi kan regne med det virker," siger Troels Vilms Pedersen.
Han mener, at nogle af de teknologier, der er brugbare er robotstøvsugere, gulvvaskerobotter og gps-systemer.
Troels Vilms Pedersen forklarer, at arbejdet i Odense tager udgangspunkt i en række samarbejder. Blandt andet EU-projektet PERSONA
Det er ikke kun Odense Kommune, som er optaget af perspektiverne i teknologistøttei omsorgen.
Kommuner fra hele landet, virksomheder og forskere er ved at organisere et netværk, som skal udveksle erfaringer og dele viden. Det nye netværk kaldes CareNet.
Samarbejdet rummer allerede Århus Kommune, Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi, RoboCluster, Hjælpemiddelinstituttet og Dansk Rehab Gruppe