Artikel top billede

Chip-priser rasler ned på grund af lavkonjunktur

Alt for mange chip på verdens lagre og den generelle økonimiske afmatning får analysehuset Gartner til at trække opgivende på skuldrene, når det handler om det globale chip-marked.

Computerworld News Service: Analysehuset Gartner skruer ned for forventningerne til chip-udstyr for 2008 på grund af faldende priser og den svækkede globale økonomi.

Markedsundersøgelsen forudser nu en indtægtsstigning på chips på 3,4 procent til godt 278 milliarder dollar i forhold til en tidligere beregning, der antydede en stigning på 6,2 procent. .

Faldende priser

De faldende priser på chip får det meste af skylden for revideringen, men markedsundersøgelsen advarer også om, at globale økonomiske problemer kan gøre det vanskeligere for chipfabrikanter.

Markedet for DRAM (dynamisk RAM) har oplevet lavkonjunktur siden begyndelsen af 2007, siger Gartner, og udsigterne bliver nok ikke bedre før i slutningen af dette år.

DRAM-indtægterne forventes at falde med 15 procent dette år til omkring 54,9 milliarder dollar fra 58,1 milliarder dollar sidste år.

Men hovedbegrundelsen for Gartners indtægtsrevidering er de memorychip, der bruges i iPods, iPhone og digitalkameraer, den såkaldte NAND-flash.

På grund af en alvorlig overproduktion på NAND-markedet faldt priserne på chip sidste år, og Gartner forventer ingen ændringer på kort sigt.

Fimaet halverede dets NAND-markedsprognose for i år til en indtægtsstigning på 15 procent.

Godt for forbrugerne

De faldende priser på NAND-markedet kan komme til at koste dyrt på bundlinjen hos chipfabrikanter som Samsung Electronics og Toshiba, men det er til gengæld strålende nyheder for forbrugerne.

Den lavere prissætning viser sig allerede i form af billigere memory cards og ekstra storage-tilbehør, ligesom også fantastiske produkter som Apples iPod Shuffle kan fås billigere i dag.

I sidste måned afslørede Apple en ny, 2-Gb iPod Shuffle til 69 dollar, og sænkede prisen på den originale 1-Gb-model til 49 dollar.

Det kan godt blive værre

Gartner lægger det mere forsigtige syn på den globale chipefterspørgsel til grund for en del af revideringen, men siger samtidig, at rystelserne af den globale økonomi indtil videre ikke har givet problemer for chipindtægterne.

Men dette kan nå at ændre sig, hvis ejendomsmæglere og banker oplever yderligere problemer, og dermed får forbrugerne til at holde igen med at bruge penge.

“Vi ignorerer ikke muligheden for at efterspørgsels-siden af semiconductorindustrien kan blive (meget) værre, hvilket kan føre til en indskrænkning af markedet dette år”, sagde Gartner i mandagens Semiconducter DQ rapport. Parentesen i citatet er fra Gartner.

Oversat af Alex Zichau Hertz




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere