Virtualiserings-frontløberne fra VMware fik i efteråret drøje hug fra aktionærerne trods en rekord-omsætning på 1,33 milliarder kroner.
Og med øget konkurrence inden for virtualiserings-branchen ser det hårdere ud end nogensinde for selskabet, der indtil videre eller kun har oplevet et rent succes-ridt mod toppen.
"VMware vil kunne fastholde sin position lidt endnu, fordi selskabet bliver opfattet som det "rigtige" virtualiseringprodukt," siger research manager Anders Elbak fra analysehuset IDC
"Der er dog ingen tvivl om, at Microsoft, Citrix samt andre selskaber vil tage markedsandele, da de vil tilbyde meget af det samme til en betydelig lavere pris," vurderer han.
Forspring skrumpet til to år
Forspringet mellem VMware og konkurrenterne er nede på to år, vurderer analytiker William Fellows fra analysehuset The 451 Group, efter at have deltaget på VMworld konferencen i Cannes og set på VMware-udviklingen fra nærmeste hold.
På konferencen så han blandt andet, at selskabet proklamerede, at det er på vej ind i tredje fase af sin virtualiseringsstrategi.
Efter første fase bestående i serverkonsolidering og anden fase ved udbygningen af den virtuelle infrastruktur består tredje fase af automatisering af management-systemerne.
"Men Microsoft vil jo også kunne tilbyde lignende, automatiserede processer inden for få år via sine server-produkter," forklarer William Fellows til Computerworld.
Rigtige virtuelle venner
Samtidigt peger William Fellows på, at VMware i de kommende år vil få det svært ved at holde sig på god fod med alle it-selskaber.
Det har VMware ellers formået indtil videre via sit heterogene miljø, hvor det eksempelvis er muligt at køre Windows og Linux på hver sin virtuelle maskine på den samme fysiske server.
"Men VMwares hypervisor ligner jo et styresystem fra dag til dag. Derfor kan det godt blive svært for VMware at forblive venner med alle," siger William Fellows med slet skjult hentydning til Microsoft.
Anders Elbak peger i den henseende på, at VMware i fremtiden sandsynligvis vil indgå færre, men tættere aftaler med eksempelvis hardware-leverandører, som selskabet allerede er godt i gang med.