Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck.

Der bringes mange myter om kvinders jobvalg

Klumme: Andelen af offentligt ansatte kvinder overstiger langt andelen af mænd. Måske fordi nogen tror, at man skal være arbejdsnarkoman for at kunne klare et job i det private.

Det er en udbredt myte, at man arbejder meget i det private erhvervsliv, og at dagene altid slutter sent.

De myter har jeg også selv oplevet hos mine omgivelser.

For eksempel overhørte jeg nogle kvinder tale sammen til en konference.

De arbejdede alle i det offentlige og begrundede det med, at man ikke kunne få tid til at hente børn, hvis man arbejdede i det private erhvervsliv.

De mente, man som offentligt ansat altid kan gå ved 16 tiden og dermed have tid til sig selv eller sin familie.

Hvad får du for én time mere om ugen?

Kvinder arbejder mere og mere

Ifølge Danmarks Statistik arbejdede man én time mere om ugen i 2005 som privatansat i forhold til den offentligt ansatte.

Trenden fra 2000-2005 går dog imod, at specielt kvinderne i det offentlige arbejder mere og mere, og faktisk er gabet mellem den private og offentlige sektor ved at forsvinde.

Men selvfølgelig arbejder vi også i det private erhvervsliv – det er et ubestrideligt faktum.

Pointen er bare, at vi har en fleksibilitet – specielt i it-branchen – som mange offentligt ansatte ikke har mulighed for at få i deres job.

Der er gode muligheder for at arbejde hjemmefra i vores branche, hvor fysisk tilstedeværelse ikke altid er en nødvendighed.

Dermed er der en oplagt mulighed for selv at planlægge sin arbejdstid og sin fritid.

Morgentrafikken

Jeg har for eksempel en kollega, som bor et godt stykke syd for København og derfor skulle bruge rigtig lang tid i morgentrafikken, hvis hun var nødt til...fortsættes

... at møde til et bestemt tidspunkt.

Hun undgår at spilde sin tid i motorvejskøer og arbejder i stedet hjemmefra om morgenen.

Så får hun for eksempel tjekket mail og tager møder på telefonen. Senere kører hun ind og arbejder på normal vis på vores kontorer.

På denne måde undgår hun rigtig meget spildtid.

Andre af mine kolleger vælger at flekse og tager noget tid fri om eftermiddagen til at hente børn og eksempelvis være med dem til sport eller andre aktiviteter.

Når børnene er lagt i seng, arbejder de så et par timer om aftenen i stedet for de timer, hvor muligheden for kvalitetstid med børnene, familien eller sig selv er til stede.

Vi vil meget gerne have flere kvinder i it-branchen – det er ingen hemmelighed. Men det er ikke et lokkemiddel, når jeg siger, at vi ikke arbejder så meget, som myten siger.

Det er et faktum.

Du kan ofte selv planlægge din fordeling af arbejdstid og fritid i it-branchen, der er virkelig stor fleksibilitet.

Dertil kommer, at vi er en branche med et højt lønniveau, gode udviklingsmuligheder og spændende job med stor spændvidde i indhold.

Hos IBM lægger vi også stor vægt på, at medarbejderne kan skifte job internt og dermed få nye oplevelser og udvikling i arbejdet.

Man skal ikke være arbejdsnarkoman for at arbejde i det private erhvervsliv – heller ikke i it-branchen.

Men det er selvfølgelig ikke ulovligt at kunne lide sit arbejde.

Så mit budskab til unge kvinder, der skal vælge uddannelse og job: Vælg ikke et it-job fra på grund af myter om lange arbejdsdage.

Annette Stausholm Nielsen er technical executive i IBM Nordic og initiativtager til Teknologi og Piger projektet.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere