Hver dag sender Space Data 10 balloner til vejrs i det sydlige USA.
Ballonerne stiger i løbet af et par timer op til en højde af omkring 30 kilometer, hvor de i løbet af et døgn konstant udgør en brik i netværket.
Med sig har ballonerne en kasse på størrelse med en skotøjsæske, som fungerer som en slags mini-telefonmast, og fra stratosfæren leverer de telefonforbindelse og trådløse tjenester til landjorden under dem.
Konceptet kaldes SkySite, og med sine balloner kan Space Data give folk i yderzonerne adgang til mobile tjenester, som ellers ikke kan nå derud.
Ifølge Space Data kan en enkelt ballon servicere et område, som ellers ville kræve 40 almindelige telefonmaster.
Kontrolleret proces
Fra et kontrolcenter i Chandler, Arizona, holder teknikere øje med ballonernes færd.
Det foregår på et stort landkort, hvor det konstant er muligt at sikre, at hele området er dækket korrekt.
Når ballonerne er ved at nå enden på deres 24-timers levetid, sendes et signal, som får den elektroniske last til at skille sig fra ballonen.
Lasten daler langsomt til jorden, hjulpet at flere små faldskærme som udløses, og via GPS sporer firmaets ansatte sig frem til den, når den er landet.
Selve opsendelsen af balloner står landmænd for, som mod betaling sender en ny ballon af sted hver 8 – 12 time.
Stort potentiale
Selv om systemet måske forekommer lidt gammeldags, er muligheden for at udvide og øge dækningen til stede.
Og det har ifølge Wall Street Journal fået Google, som igennem længere tid har vist interesse for at levere trådløst netværk til forbrugere, til at kigge nærmere på konceptet.
Space Data mener nemlig, at selskabet med blot 370 balloner, opsendt dagligt, kan dække hele USA med WiMax. Et område som i dag kræver godt og vel 22.000 telefonmaster.
Indtil videre tæller kunderne primært lastbilchauffører i staterne Texas, Oklahoma og New Mexico, som bruger forbindelsen til at holde kontakt med hovedkontoret.