Artikel top billede

Danskerne kan slippe billigere med tvangs-licens

Hvis alle skæpper i licenskassen, vil medielicensen sandsynligvis blive billigere, vurderer medieekspert. Det er dog ikke sikkert, at DR får del i en eventuel større licenspulje.

Hvis Folketings-politikerne får gennemtrumfet en ny model for medielicensen, hvor alle per automatik er tilmeldt den højeste licens-betaling, kan alle betalende samtidigt slippe billigere.

Det vurderer professor Frands Mortensen fra Informations- og Medievidenskab ved Aarhus Universitet.

"Konsekvensen af at flere betaler til licensen er naturligvis, at licensen bliver sat ned, fordi der på denne måde kommer flere penge i kassen," forklarer han til Computerworld.

Skal aktivt framelde

På nuværende tidspunkt ligger medielicensen på 1.075 kroner halvårligt, hvis du har et farve-tv eller en computer med bredbåndsforbindelse på 256 kilobit eller højere.

De personer, der bliver ramt, hvis det nye forslag gennemføres, er dem, der på nuværende tidspunkt kun har radio eller sort/hvid tv.

De skal nemlig aktivt framelde sig den høje medielicens, hvis de vitterligt hverken har bredbåndsforbindelse eller farve-tv.

Formålet er at kradse flere penge ind via betalingsmodellen, som Frands Mortensen kalder 'den mest praktiske løsning'.

Ingen garantier til DR

Frands Mortensen påpeger dog, at der ingen garantier er for, at DR skal have pengene til større og bedre produktioner, hvis den nye betalingsmodel skaffer flere licenskroner end forventet.

Der er nemlig ingen direkte sammenhæng mellem de licenspenge, der bliver krævet ind, og de penge, DR får bevilliget.
Fortsættes...

EL ønsker licens indeholdt i skatten

"Dele af forligskredsen mener, at de kan skaffe flere penge til DR. Men det er suverænt Finansudvalget, der bestemmer, hvor meget DR skal have tilført i licenskroner," forklarer han.

I samme åndedrag siger han, at det ikke er den mest ... hensigtsmæssige bevillingsmetode, der findes.

"Der er nemlig heller ikke en direkte sammenhæng mellem de penge, som DR får, og de opgaver, som koncernen bliver sat til at løse. Det foregår jo oftest på den måde, at politikerne giver DR en pose penge og derefter beder DR om at løse en række opgaver uden at skele til, om økonomien holder," siger Frands Mortensen.

Enhedslisten: Asocialt
Ude på venstrefløjen forstår Enhedslisten slet ikke, at man overhovedet kan drøfte nye modeller for medielicens i Danmark.

"Enhedslisten afviser forslaget, om at man skal framelde sig licenssystemet for at slippe for at betale licenser og igen sætte fokus på medielicensen. Det er en helt forkert vej at gå. Vi burde i stedet afskaffe medielicensen," siger mediepolitisk ordfører fra Enhedslisten, Per Clausen.

Han hævder, at det nuværende licenssystem er asocialt, fordi alle husstande betaler det samme uanset indkomst.

"Det betyder, at studerende, kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtagere og lavtlønnede grupper betaler forholdsvis meget mere end mere velhavende grupper."

Per Clausen vil derfor arbejde for, at licensen og DR bliver finansieret igennem skattekronerne for at gøre betalingen mere socialt fordelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere