Artikel top billede

Mobil-udfordrer dækker Danmark med Super-3G

Netværk: Det lille teleselskab Nordisk Mobiltelefon har på kun et år bygget et 3G-netværk, der giver 93,7 procent af de danske husstande adgang til lynhurtigt trådløst bredbånd.

Nordisk mobiltelefon har på et år bygget et mobilnetværk, der giver 93,7 procent af de danske husstande adgang til lynhurtigt, trådløst bredbånd.

Selskabet kalder sit mobile bredbånd for super-3G.

Det giver mulighed for uploadhastigheder på op til 1,8 Mbit/s og downloadhastigheder på op til 3,4 Mbit/s.

Dermed er netværket fuldt på højde med konkurrenters turbo 3G-netværk, mener Erik Hornung, administrerende direktør for Nordisk Mobiltelefon.

”Der findes andre 3G-net, hvor man teoretisk kan nå 7,2 Mbit/s i downloadhastighed, men de har en maksimal uploadhastighed på 384 Kbit/s. Det gør eksempelvis disse systemer uegnede til at transmittere billeder og andre grafiktunge filer,” siger han.

Satser på CDMA

Den højere uploadhastighed er ikke det eneste, der adskiller Nordisk Mobiltelefon fra 3G-konkurrenterne, da selskabet baserer netværket på CDMA 2000-teknologien.

Dermed adskiller selskabet sig fra konkurrenter som Telia, Sonofon, TDC og mobilselskabet 3, der alle satser på UMTS.

CDMA (Code Division Multiple Access)-netværk er i dag meget udbredte i Nord- og Sydamerika samt Asien.

De fleste europæiske mobilselskaber går UMTS-(Universal Mobile Telecommunication System)-vejen, og satser på HSDPA (high-speed downlink packet access), der også er kendt under den mere folkelige betegnelse Turbo-3G

Dækker hele Skandinavien

Nordisk Mobiltelefons netværk dækker også Norge og Sverige, så køber man et dansk abonnement, kan det bruges i hele Skandinavien.

Dermed slipper man for at betale tårnhøje dataroaming-priser, da kunden ryger direkte på Nordisk Mobiltelefons netværk, når han...fortsættes

... krydser de nordiske grænser.

Nordisk Mobiltelefon slæber ikke rundt på en dyr 3G-mobillicens, da det sender de trådløse signaler ud i frekvensområdet omkring 450 Mhz, som tidligere blev anvendt til det nordiske, analoge NMT-mobilnet.

”Det giver os mulighed for at sende de høje datahastigheder længere ud. Vi dækker ganske enkelt et større område med vores udstyr,” siger Erik Hornung.

Det betyder, at Nordisk Mobiltelefons primære målgruppe hidtil har været husstande i tyndt befolkede områder, der ikke har haft adgang til ADSL-bredbånd fra TDC, fordi de har boet for langt fra den nærmeste central.

Derudover har Nordisk Mobiltelefon satset på den maritime branche. Det vil sige fiskere og sejlere, der har haft brug for en mobil bredbåndsforbindelse, der også dækker flere kilometer ude på havet.

Mobiltelefoner kommer i foråret

Men Nordisk Mobiltelefons ambitioner rækker videre end til de to målgrupper.

”Vi har rullet vores mobilnetværk ud modsat vores konkurrenter. Vi er gået efter at blive stærkest på landet og vandet, men inden længe tørner vi sammen med de traditionelle 3G-udbydere i byerne,” siger Erik Hornung.

Nordisk Mobiltelefon har hidtil satset på at sælge mobilt bredbånd over netværket.

Men nu vil selskabet også tage kampen om med de traditionelle 3G-selskaber om voice-kunderne, når det til foråret sender mobiltelefoner på gaden i Danmark, der kan køre i 450 MhZ-båndet.

”I den kamp gælder det om at komme på markedet med attraktive telefoner og nye tjenester. Vi kigger eksempelvis på push-to-talk-tjenester (tryk-for-at-tale), der har været en kæmpesucces i USA, men aldrig er slået an herhjemme,” siger Erik Hornung.

Hold øje med Kina

Nordisk Mobiltelefons netværk er baseret på chipset fra amerikanske Qualcomm, der sender deres produkter videre til asiatiske producenter, som integrerer dem i både infrastruktur- og terminalprodukter.

I det hele taget spiller Asien, og i særdeleshed Kina, en nøglerolle for en eventuel fremtidig europæisk succes for CDMA 2000-teknologien.

”Den er blandt kerneteknologierne i moderniseringen af den kinesiske kommunikations-infrastruktur, hvilket alene skaber en stor volumen af produkter, der sænker priserne på udstyret,” siger Erik Hornung.

Den udvikling lukrerer hurtigt voksende teleproducenter som eksempelvis Huawei og ZTE på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere