Den bedste metafor, jeg kender i debatten om fysisk træning på arbejdspladsen, er fra en af USA’s mest markante foredragsholdere, coachen Anthony Robbins.
Han er den eneste, jeg kender, der formår at fastholde 15.000 menneskers opmærksomhed i op til 7 dage fra 9-24 hver dag.
Ifølge Anthony Robbins er hemmeligheden, at “emotion is created by motion”.
Når du aktiverer din krop massivt som for eksempel under fysisk træning, skærper du alle sanserne i kroppen.
Hopper og danser
Det betyder, at der skabes en forbindelse mellem den aktive tilstand, du er i, og den indlæring, du er i gang med.
Jeg har deltaget i fem Anthony Robbins-seminarer, og hvis du selv har været med, ved du, hvad jeg taler om. For de uindviede: Man hopper, danser som en sindssyg, giver sidemanden skuldermassage – alt i alt, du udfolder dig fysisk, og det er faktisk ret interessant at se, hvad der sker for koncentrationen, når man bruger sin krop.
Jeg kan kun sige, det virker hver gang.
Vi ser det også med børn. Hvorfor har de fleste børn så nemt ved at lære nyt?
Det er fordi, de bruger deres krop i legen. Jeg kan huske, at min bedstemor altid sagde til mig “gå ud og leg”, når jeg kedede mig eller var i dårligt humør.
Med andre ord – bevæg din krop. Det nikker du måske genkendende til? Eller du siger måske det samme til dine egne børn?
Når det handler om fysisk og mental sundhed, mener jeg, at et af vores samfunds allerstørste problemer i dag er, at vi ikke længere bevæger os.
Vi henter bare kaffe
Og ser vi på arbejdspladsen, gælder det sammen her. Alt for mange mennesker sidder foran deres pc og rører sig stort set kun for at hente kaffen.
Sat på spidsen: Medarbejderen bliver inaktiv og udnytter ikke sit fulde potentiale, sin fysik samt mentale velvære på arbejdet.
Nu kan jeg som leder ikke så godt sige til mine medarbejdere, at de skal gå ud og lege lidt – men jeg mener, at det er mit ansvar og en nødvendighed at opfordre alle medarbejdere til daglig motion ved for eksempel at give medarbejderne mulighed for at motionere i arbejdstiden.
Den lille investering, det er at give mennesker mulighed for at røre sig 15-30 minutter hver dag eller en time to gange om ugen, mener jeg klart at kunne bevise, kommer tifold tilbage, så hvorfor tøver vi?
Jeg kan sagtens forstå, at man som leder måske siger, at motion hører til privatlivets fred, og at man som arbejdsgiver ikke kan blande sig i alt.
Men i dag er der en langt mere flydende grænse mellem arbejde og fritid.
Mange mennesker arbejder ikke længere kun for at få tag over hovedet eller få mad på bordet.
Alene af den årsag kunne det måske give mening. Eller måske af så simpel en årsag som at have flere sunde og tilfredse mennesker omkring os.
Så hvad med som forsvaret at sætte lidt FUT i dine medarbejdere og give dem lov til at snøre løbeskoene og styrke konditionen et par gange om ugen i arbejdstiden?
Thomas Holm Jensen er administrerende direktør i
it-sikkerhedsvirksomheden SoftScan.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.