Artikel top billede

Med Service Pack 1 følger Vista i XP's fodspor

Den første service pack til Vista vil øge Vistas udbredelse - langsomt.

Den første service pack med opdateringer til Vista, Vista SP1, blev meldt klar i denne uge.

Det kan betyde, at Vista får en større udbredelse, fordi en del virksomheder traditionelt lurepasser, når en ny version af et operativsystem lanceres.

De foretækker at vente med at installere operativsystemet, indtil eventuelle børnesygdomme er overvundet. Eksempelvis med en Service Pack.

Ikke store strategiskift

Men ifølge IDC vil Vista SP1 kun have en begrænset indflydelse på udbredelsen af Vista.

Det skyldes, at der i dag ikke er så mange af de store strategiske big-bang-projekter, hvor et operativsystem udskiftes med et andet på en gang.

"Tidligere har det været vigtigt, at man med den slags strategiske beslutninger ikke gik på noget helt nyt. Med XP og Windows 2000 var det først, da den første service pack blev tilgængelig, at man tog beslutningen om at skifte," siger Anders Elbak.

Men indførelsen af Vista foregår på en mere afdæmpet og gradvis måde i danske virksomheder.

"Vi har ikke hørt om de helt store Vista-projekter, hvor man strategisk siger, nu går vi ind og udskifter alle pc'er til at køre Vista," siger han.

Gradvis udskiftning

I stedet udskiftes eksisterende Windows-versioner som XP langsomt med Vista, efterhånden som pc'erne alligevel skal skiftes ud.

"Jeg tror, udbredelsen af Vista sker mere gradvist, når man eksempelvis skal have skiftet sin pc ud," siger Anders Elbak.

"Virksomhederne anvender som regel det operativsystem, som leveres med den nye maskine. Man tager ikke det gamle operativsystem og installerer på den nye maskine.

Om man kører den ene eller anden Windows-version er ikke længere et strategisk valg, da det ikke giver de store problemer, at få de forskellige versioner af Windows til at køre sammen."

Vista SP1 kan dog betyde, at enkelte virksomheder nu går i gang med at anvende Vista i stor stil.

"Der kan være enkelte virksomheder, der tager en strategisk beslutning, og her kan SP1 være med til at fremskynde beslutningen om at skifte til Vista.

Men jeg tror, udbredelsen af Vista sker gradvist, når man skal have noget andet software, som kræver det, eller når man står over for en hardware-opgradering," vurderer Anders Elbak.

Anders Elbak har ikke nogle undersøgelser, der viser hvor stor anvendelsen af Vista er i danske virksomheder, men han skønner, at de fleste virksomheder har Vista installeret.

"I dag er Vista i stort set alle virksomheder, men hvor stor en andel af arbejdsstationerne, der anvender Vista, har jeg svært ved at vurdere. XP dominerer stadig," vurderer Anders Elbak.

Hver sjette pc med Vista

Hos Microsoft Danmark har man ikke en samlet opgørelse over antallet af Vista-licenser, der er solgt i Danmark.

"Der er OEM-licenser, volumenlicenser og så licenser solgt gennem de partnercertificerede kanaler, så jeg har ikke lige det samlede antal," lyder det fra Kamilla Jørning Roost, som er ansvarlig for Microsofts Windows-forretning i Danmark.

Hun henviser i stedet for til FDIM's liste, hvor Vista-brugere stod for 16,7 procent af danske sidevisninger i december 2007.

Microsoft tror på positiv effekt

Ifølge Kamilla Jørning Roost følger udbredelsen af Vista stort set udbredelsen af Windows XP for seks år siden.

Hun forventer da også, at lanceringen af Vista SP1 vil give Vista-udbredelsen et løft.

"Vi forventer, at det har en positiv effekt. Det er baseret på tidligere erfaringer med releases af service packs for et produkt. Nogle virksomheder siger måske, at de venter lidt. Vi forventer, at dem der venter og taler om børnesygdomme, de hopper på nu," siger Kamilla Jørning Roost.

Et decideret boost vil Kamilla Jørning Roost ikke kalde det, men hun håber på en afgjort positiv effekt.

Hverken Anders Elbak eller Kamilla Jørning Roost forventer, at Vista SP1 vil have nogen effekt på Vista-anvendelsen blandt private.

De er dog enige om, at det er privatbrugerne, der hurtigst har taget Vista til sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere