90.000 journalnotater er pist væk.
I forbindelse med en opgradering af journalsystemet i Århus Kommune blev der ved en fejl slettet journalnotater fra juni 2007 til januar 2008.
Da kommunen så efterfølgende prøvede at genskabe dataene ved hjælp af sikkerhedskopien, gik det galt.
Kommunen tager hver nat en back-up af tilvæksten af data. En gang om månenden laves så en komplet back-up af alt. Og det er her, fejlen er opstået.
"Det fulde back-up af systemet har simpelthen ikke virket. Vi har desværre ikke haft den kontrolrutine, der har fanget fejlen. Det betyder, at der er rigtig mange data, der går tabt," siger it-driftschef i Århus Kommune Ole Aasmoe.
Kommunen har endnu ikke overblik over, hvad der er gået galt, men er i gang med at undersøge sagen.
Håb forude
Kommunens journalsystem er ESDH-systemet Cirius, men samtidig har den et andet journalsystem, Saba, og her kan størstedelen af de mistede data genskabes.
Det drejer sig om, at kommunen for et par år siden begyndte at gemme kopier af dataene til brug for statistikker i Saba. Derfra kan kommunen genskabe størsteparten af dataene.
"Kopien af alle data, som man kan bruge i statistikformål, bliver kun opdateret én gang om ugen. Heldigvis er den kopi indtakt. Vi har altså maksimalt mistet én uges journalnotater, og dem kan vi genskabe," siger it-chef Erik Jespersgaard, som har ansvaret for Saba-systemet.
Derfor håber kommunen, at den kan flette dataene ind i det andet journalsystem fra Cirius.
Fejlen blev først opdaget i mandags. Derfor har kommunens it-medarbejdere og ekstern hjælp arbejdet på at genskabe dataene.
I mellemtiden har kommunens medarbejdere stadig kunnet bruge systemet, men der har været lange svartider.
Erik Jespersgaard regner dog med, at systemet er oppe at køre på fuld drift igen på mandag.
Vigtige data
Det kan blive en dyr omgang for kommunen, hvis alle data ikke kan genskabes.
Halvdelen af journalnotaterne er automatisk generede, som altid kan genskabes.
"Men resten er notater, hvor medarbejderne har været inde og gøre notater om et eller andet," oplyser Erik Jespersgaard.
Netop disse bliver af kommunen blandt andet brugt til dokumentation over for staten.
Kan kommunen ikke dokumentere, at den overholder de tidsfrister, som lovgivningen indeholder, kan det medføre, at kommunen ikke kan få udbetalt statsrefusion.