Bødestraf.
Det er overskriften for beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, der i dag har udsendt en pressemeddelelse om, at han atter vil fremsætte et lovforslag, der skal forbyde de hemmelige jobkarteller.
"Det er grundlæggende urimeligt at stavnsbinde medarbejdere til en virksomhed. Med det nye lovforslag vil jeg derfor sikre, at medarbejderne ikke bare skal orienteres, hvis de er underlagt en jobklausul – de skal også give samtykke og kompenseres økonomisk," siger ministeren.
Styrker rettighederne
Lovforslaget om jobkarteller styrker lønmodtagernes rettigheder, men sikrer samtidig en rimelig balance i forhold til virksomhedernes behov for at bevare medarbejderes viden og kunnen, forklarer ministeren.
Forslaget tager højde for den helt særlige situation, hvor arbejdsgivere forhandler om en virksomhedsoverdragelse, og det undtager de typiske gebyraftaler inden for vikarbranchen i det omfang, gebyret er rimeligt. lyder det.
"Den nye lov er en klar forbedring for medarbejderne. De har bedt om beskyttelse mod de hemmelige aftaler, mens arbejdsgiverne har opfattet jobklausuler som et meget begrænset problem," siger han.
Derfor forventer jeg heller ikke, at virksomhederne får problemer med forslaget.
Jobklausuler hører jo ifølge arbejdsgiverne selv til sjældenhederne, og de nye regler sætter ikke virksomhedernes know-how og forretningsgrundlag på spil, forklarer han.
"Nu forhindrer vi ganske enkelt, at medarbejderne betaler prisen for arbejdsgivernes behov," siger Claus Hjort Frederiksen.
Funktionærloven
Det store spørgsmål er, hvorvidt lovforslaget sikrer de rettigheder, som lønmodtagerne har ifølge funktionærloven.
Her er de automatisk sikret økonomisk kompensation ved kunde og konkurrenceklausuler.
Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har tidligere lovet at det kommende lovforslag ikke vil forrringe rettighederne fra funktionærloven.
Hos Socialdemokraterne er man forsigtige optimister efter Claus Hjort Frederiksens udmelding.
"Som med alt andet skal vi lige se lovforslaget, men det ligner unægteligt en minister, der strækker våben," siger arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov.
Han forklarer nemlig, at udmeldingen ligner en opfyldelse af oppositionens krav, om at den nye lov ikke må udhule funktionærlov.
Konkurrencestyrelsen
Beskæftigelsesministeren udmelding kommer dagen efter at Computerworld kunne beskrive, at vrede politikere kræver indgreb fra Konkurrencestyrelsen.
Erhvervsminister Bendt Bendtsen har nemlig tidligere været ude og sige at jobkarteller rent faktisk kan stride mod den allerede eksisterende konkurrencelov.
Det har Konkurrencestyrelsen har været vidende om i årevis.