Artikel top billede

IBM lægger 27 miljøpatenter ud til fri afbenyttelse

IBM lægger 27 miljøpatenter ud til fri afbenyttelse. Ekspert tror, at det er et led i en branding-kampagne.

En helt ny patenttype er opstået. Eco-Patent Commons er stiftet af IBM og tre andre teknologivirksomheder i samarbejde med World Business Council for Sustainable Development.

Patenter under Eco-Patent Commons er gratis at bruge for alle andre virksomheder, uanset om de leverer egne patenter eller ej.

I alt 31 patenter er tilgængelige fra i dag, deraf er 27 fra IBM.

Innovationschef i IBM, Anders Quitzau, mener, at man skal se initiativet som et led i virksomhedens generelle fokus med at dele deres viden.

IBM har for eksempel gjort noget lignende inden for sundhedsområdet, ligesom virksomheden er aktiv i open source-miljøet.

Genbrug og spildevandsrensning

IBM har blandt andet offentliggjort en miljøvenlig måde at genanvende en harddisk, mens Nokia har licenseret et patent, der gør det muligt at genbruge dele fra en mobiltelefon til for eksempel digitalradioer.

IBM har dog også delt patenter, der handler om for eksempel at rense spildevand.

Patenttypen er nemlig ikke kun for teknologivirksomheder, og Anders Quitzau håber, at danske virksomheder vil melde sig.

Anders Quitzau betoner, at IBM blandt andet har taget initiativet for at tage et ansvar for den verden, vi lever i, men han erkender også, at IBM gerne vil fremme rygtet om, at det er en grøn virksomhed.

"Det er nu ikke bare noget, vi vil være kendt for. Vi gør det rent faktisk," mener Anders Quitzau.

Et kig i Computerworlds arkiver viser, at IBM har stor fokus på området, men forleden blev virksomheden dog udråbt som miljøsvin af en gruppe vrede borgere i den amerikanske delstat, New York.

Forbedrer virksomhedens image

Steen Vallentin forsker i virksomheders sociale ansvar, og han mener ikke, det er underligt, at virksomheder deler patenter, selvom det umiddelbart virker som en dårlig forretning.

Det er et led i at forbedre virksomhedens image.

"De siger: 'Vi har øje for det større billede. IBM kan ikke redde verden selv, og derfor forsøger vi at få så mange til at gøre så meget som muligt for miljøet'," mener Steen Vallentin.

Derudover mener han heller ikke, at man skal underkende, at der også er konkrete fordele i at få andre virksomheder til at dele deres patenter, så IBM kan bruge disse.

Flere vil følge

Anders Quitzau er enig. Han tror, at flere virksomheder vil melde sig, så IBM kan udnytte deres viden.

"Når selv en så forretningsorienteret virksomhed som IBM deler sin viden, så tror jeg, der er andre, der vil følge efter," siger han.

Initiativet har været to år undervejs. World Business Council for Sustainable Development tager sig af den daglige drift.

Det er en organisation, der arbejder med bæredygtig udvikling, hvor man finder Toyota, Shell, PricewaterhouseCoopers, IBM og Oracle blandt medlemmerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere