Konkurrencestyrelsen skal meget snart gribe ind mod de omstridte jobkarteller, hvor arbejdsgiverne aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere, mener flere politikere.
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Line Barfod peger på afgørelserne i EU-kommissionen, arbejdsretten i september sidste år og erhvervsminister Bent Bendtsens udsagn om, at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven.
Sågar har styrelsen selv bedt om om tips om jobkarteller., hvilket fagforeningen HK leverede prompte, pointerer Line Barfod.
"Derfor kan det undre, at Konkurrencestyrelsen endnu ikke har foretaget sig noget i sagen. Hvis der ikke meget hurtigt sker noget, må vi have Bent Bendtsen på banen," siger hun.
Hun forklarer, at han i september netop udtalte, at han var tryg ved, at styrelsen håndhæver og overvåger konkurrenceloven.
Hun bakkes op af arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov fra Socialdemokraterne.
"Jeg holder øje med, hvad der sker på området", siger han.
Håber DF holder ord
Enhedslisten og Socialdemokraterne venter nu utålmodigt og spændt på, at der kommer et lovforslag fra regeringen, der en gang for alle skal alle jobkarteller til livs.
"Hans (red. Beskæftigelsesministerens) tidligere lovforslag var reelt en godkendelse af jobklausuler, blot de ikke var hemmelige. Altså en forringelse i forhold til den beskyttelse funktionærloven giver lønmodtagerne." siger Line Barfod.
Hun peger der på, at Dansk Folkeparti har lovet lønmodtagerne, at de ikke kommer til at stå ringere end funktionærloven tilskriver.
"Dansk Folkeparti skal selvfølgelig holdes fast på, at de ikke vil acceptere forringelser, men helst så Enhedslisten et flertal for en lovgivning, der slet og ret forbød jobkartellerne og gav lønmodtagerne en forbedret beskyttelse." siger hun.
Også hos Socialdemokraterne håber man, at Dansk Folkeparti vil være med til at forbedre lønmodtagernes vilkår.
Men Thomas Adelskov forklarer, at han ikke oplever megen vilje til at finde en fælles løsning fra regeringens og Dansk Folekpartis side.
"Telefonlinerne har været meget tavse," siger han.
Til gengæld overvejer Socialdemokraterne at genfremsætte oppositionens tidligere lovforslag, der i modsætning til regeringens vil forbyde både de hemmelige og ikke-hemmelige aftaler.
"På den måde vil vi også se, hvor Ny Alliance står i det her," siger han.
Tidligere har politisk ordfører Anders Samuelsen fra Ny Alliance udtrykt sig positivt om et generelt forbud med jobkarteller.
DF: Vi står fast
Hos Dansk Folkeparti afviser man imidlertid at springe over til oppositionen
"Jeg kan oplyse dig om, at Dansk Folkeparti ikke har ændret holdning til brugen af jobklausuler. Den er den samme som den hele tiden har været.," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti kortfattet til Computerworld, direkte adspurgt om han kunne forestille sig et bredt samarbejde på denne front.
Dermed bliver det spændende at se, om regeringens nye lovforslag vitterligt er ændret i forhold til det sidste, og dermed vil sikre lønmodtagerne de rettigheder, de har ifølge funktionærloven, som Bent Bøgsted lovede.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Bendt Bendtsen.
Hos Konkurrencestyrelsen vil man give lyd fra sig, når sagen er færdigbehandlet.
"Konkurrencestyrelsen er i fuld gang med at arbejde på sagen om jobkarteller, og vi vender tilbage med en kommentar hurtigst muligt, når behandlingen af sagen er afsluttet." lyder det fra kommunikationskonsulent Lise Sandager fra Konkurrencestyrelsen.
Første gang styrelsen blev gjort opmærksomheder på jobkarteller var tilbage i 2004.