Så strammer vi skruen. Den økonomiske optur er ved at være ovre, og vækstforventningerne til 2008 må nedjusteres – også i it-branchen, hvor vi hos IDC forventer, at det kommende års vækst vil lande i omegnen af 5,3 procent, inklusive en indregnet stigning i væksten på hardwaremarkedet.
Med mindre vi rammer en decideret lavkonjunktur, for så kommer det til at se noget værre ud.
De 5,3 procent svarer til et fald i vækstforventningerne på 0,2 procent i forhold til for bare godt to måneder siden.
De økonomiske vismænd har sagt det, statsministeren gentog det lidt modvilligt, senest i sin nytårstale, og budskabet er også på vej ind i it-budgetterne.
Bliver ikke hårdest ramt
Måske ikke i første halvdel af 2008, men hvis resultaterne ikke indfinder sig som ventet, er investeringsbudgetterne et af de første steder, der bliver ramt.
Igen, se på meldingen fra Statsministeriet, hvorfra der signaleres opbremsning i de offentlige investeringer.
Forhåbentlig bliver it-investeringerne ikke hårdest ramt af de bebudede opbremsninger.
Det siger jeg ikke kun fordi, det vil ramme branchen, men også fordi, it har en vigtig rolle at spille i relation til effektivisering og forbedring af den offentlige service.
Eller med andre ord, uden it-investeringer, ingen reelle besparelser.
Det er på mange måder en mærkelig situation, at vi nu skal til at vænne os til nedjusteringer og lavere vækst.
For samtidig er branchen jo i en situation, hvor der fortsat er stor mangel på arbejdskraft:
Vi taler om import af arbejdskraft fra lavtlønsområder, hvor der stadig er udviklere og specialister nok at tage af, vi taler om, at det er nødvendigt at være selektiv med, hvilke opgaver man påtager sig for overhovedet at kunne levere som aftalt.
Søger i havn
Det ændrer sig næppe lige med det første, men samtidig ser vi også første tegn på, at danske it-folk begynder ”at søge i havn”, at søge i retning af de større virksomheder på markedet, hvor man er polstret til økonomisk vintervejr.
De modsatrettede signaler – opbremsning i økonomien og dermed i investeringerne på den ene side og ressourcemanglen på den anden – kan skabe en falsk tryghedsfornemmelse.
Det nødvendige svar fra de virksomheder, der ønsker at være leve- og konkurrencedygtige i de kommende år, må være at få styr på egne processer, optimere produkt- og serviceporteføljen, stabilisere medarbejderstaben og fintune det globale leveranceapparat.
Man kan vel også sige, at hvis man ikke fik gjort noget ved sagen, da det gik godt og fremad, er det måske allerede for sent.
Udsigten kræver de bedste ønsker om held og lykke i 2008. Der er nok desværre nogle, der får brug for det.
Godt nytår.
Karsten Fogh Ho-Lanng er analysedirektør i IDC Nordic.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.