Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Opturen er forbi i it-branchen

De økonomiske vismænd har sagt det, statsministeren har gentaget det lidt modvilligt, og budskabet er også på vej ind i it-budgetterne: It-branchen går mod dårligere tider.

Så strammer vi skruen. Den økonomiske optur er ved at være ovre, og vækstforventningerne til 2008 må nedjusteres – også i it-branchen, hvor vi hos IDC forventer, at det kommende års vækst vil lande i omegnen af 5,3 procent, inklusive en indregnet stigning i væksten på hardwaremarkedet.

Med mindre vi rammer en decideret lavkonjunktur, for så kommer det til at se noget værre ud.

De 5,3 procent svarer til et fald i vækstforventningerne på 0,2 procent i forhold til for bare godt to måneder siden.

De økonomiske vismænd har sagt det, statsministeren gentog det lidt modvilligt, senest i sin nytårstale, og budskabet er også på vej ind i it-budgetterne.

Bliver ikke hårdest ramt

Måske ikke i første halvdel af 2008, men hvis resultaterne ikke indfinder sig som ventet, er investeringsbudgetterne et af de første steder, der bliver ramt.

Igen, se på meldingen fra Statsministeriet, hvorfra der signaleres opbremsning i de offentlige investeringer.

Forhåbentlig bliver it-investeringerne ikke hårdest ramt af de bebudede opbremsninger.

Det siger jeg ikke kun fordi, det vil ramme branchen, men også fordi, it har en vigtig rolle at spille i relation til effektivisering og forbedring af den offentlige service.

Eller med andre ord, uden it-investeringer, ingen reelle besparelser.

Det er på mange måder en mærkelig situation, at vi nu skal til at vænne os til nedjusteringer og lavere vækst.

For samtidig er branchen jo i en situation, hvor der fortsat er stor mangel på arbejdskraft:

Vi taler om import af arbejdskraft fra lavtlønsområder, hvor der stadig er udviklere og specialister nok at tage af, vi taler om, at det er nødvendigt at være selektiv med, hvilke opgaver man påtager sig for overhovedet at kunne levere som aftalt.

Søger i havn

Det ændrer sig næppe lige med det første, men samtidig ser vi også første tegn på, at danske it-folk begynder ”at søge i havn”, at søge i retning af de større virksomheder på markedet, hvor man er polstret til økonomisk vintervejr.

De modsatrettede signaler – opbremsning i økonomien og dermed i investeringerne på den ene side og ressourcemanglen på den anden – kan skabe en falsk tryghedsfornemmelse.

Det nødvendige svar fra de virksomheder, der ønsker at være leve- og konkurrencedygtige i de kommende år, må være at få styr på egne processer, optimere produkt- og serviceporteføljen, stabilisere medarbejderstaben og fintune det globale leveranceapparat.

Man kan vel også sige, at hvis man ikke fik gjort noget ved sagen, da det gik godt og fremad, er det måske allerede for sent.

Udsigten kræver de bedste ønsker om held og lykke i 2008. Der er nok desværre nogle, der får brug for det.

Godt nytår.

Karsten Fogh Ho-Lanng er analysedirektør i IDC Nordic.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere