Artikel top billede

Der skal mere fut i nordisk software-samarbejde

Den danske softwarebørs har indledt et samarbejde med Norge og Sverige om en udvidelse af børsen, så der linkes til projekter på tværs af grænserne.

Den danske Softwarebørs fungerer både som et offentligt tilgængeligt softwarebibliotek med offentlig open source software og som et marked, hvor leverandører på konkurrencevilkår kan sælge relaterede ydelser.

Den model ønsker Norge at anvende og planlægger en norsk version i løbet af første kvartal i år, der kommer til at hedde delingsbazaren.

Sverige har allerede en børs, men man planlægger en ny version, der er inspireret af den danske forretningsmodel, hvor leverandørerne har en lidt mere fremtrædende plads.

De forskellige tilpasninger danner rammen om et nordisk samarbejde, der skal give de offentlige institutioner flere projekter at vælge imellem.

Håber på Island og Finland

"Konkret har vi har talt om, at vi i den danske softwarebørs viser hvilke nye projekter, der er kommet ind i den norske og den svenske, og de gør det samme deroppe," siger kommunikationsansvarlig i Softwarebørsen, Martin Høegh Mortensen, der også åbner muligheden for at inddrage Finland og Island på længere sigt.

Da man lancerede Softwarebørsen i Danmark i april, var resultatmålet, at man blot skulle have fire-fem projekter ved årsskiftet. I dag har man 25 projekter, og antallet er voksende.

Genbrug af projekter

"Der vil selvfølgelig være nogle projekter, der er fuldstændig tilpasset danske forretningsprocesser og afspejler dansk lovgivning, og som er så forskellige fra dem i Norge og Sverige, at det ikke er sikkert, de kan genbruges," forklarer Martin Høegh Mortensen.

Men der vil også være projekter, der med en smule oversættelse og meget små tilretninger, vil kunne genbruges på tværs af de skandinaviske grænser, hvor der er overlap mellem både sprog og de forvaltningsmæssige traditioner.

Det vil typisk være mere almene applikationer som projektstyring, tidsregistrering og telefonsystemer.

Øget konkurrence på ydelser

Ifølge Martin Høegh Mortensen er genbrug af softwaren kun det ene af to gode formål med softwarebørserne.

Det andet er at skabe en konkurrencesituation. Når softwaren udstilles i åbenhed, så er der også en chance for, at der er flere leverandører, der kan byde ind på ydelser i forbindelse med softwaren.

"Så selv om softwaren ikke er super genbrugelig, så er der stadigvæk en mulighed for, at der kan opstå konkurrence på ydelser til softwaren. Det betyder, at danske leverandører kan yde services til norske og svenske projekter og omvendt, og det synes vi er fremragende," siger Martin Høegh Mortensen.

Han påpeger, at en af grundene til at indgå i samarbejdet er, at man håber på at kunne påvirke det i retning af den danske model, hvor leverandørerne har en plads i forretningsmodellen, så den bliver fremherskende.

"For at få noget drive er det vigtigt at leverandørerne lukkes ind. Det er dem, der kan skabe den tryghed, i form af support og andre relaterede ydelser, der er nødvendig, for at de offentlige institutioner vil genbruge softwaren," siger Martin Høegh Mortensen.

En masse guld

Der har allerede været afholdt møder med det svenske kompetencecenter, programverket, og den norske pendant, Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare, men der er endnu ikke truffet endelige aftaler.

"Hele ideen om et samarbejde er fantastisk god, og der er kæmpe perspektiver i det. Hvis man går sammen om det her i Norden, så tror jeg, at vi nærmest kommer til at se en eksplosion på området, som vi næsten ikke kan forudse," siger formand for Open Source Leverandører i Danmark, Morten Kjærsgaard.

Han spår, at Norge alene kan bidrage med 50 projekter i år.

Et bud der, ifølge direktøren for Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare, ikke er helt af vejen:

"Vi har allerede 30-35 projekter, der bare skal tages ind i den norske børs, når den står klar. Så sammen med Danmarks 25 projekter plus projekter fra Sverige, så er der allerede en masse guld, der bare skal vises frem," siger Heidi Arnesen Austlid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere