Artikel top billede

Danskerne vender ryggen til præ-installeret Linux

Der er stort set ingen efterspørgsel på præfabrikerede Linux-maskiner i Danmark, selv om pc-forbrugerne kunne spare penge på dem.

De internationale pc-producenter er alle opmærksomme på open source styresystemernes konstante fremgang, men i Danmark er der stort set ingen efterspørgsel på Linux-operativsystemer.

"Jeg tror, at vi i Danmark har solgt omkring fem pc'er med præinstalleret Linux og open source-programmer i de senere år, hvor vi til sammenligning har solgt flere hundredetusinder Windows-maskiner," siger HP's markedsdirektør for pc-forretningen," Lasse Sørensen.

Det er nogenlunde samme billede, som Lenovo i Danmark ridser op.

Lasse Sørensen peger på, at det for HP er dyrere at producere pc'er med Linux, fordi produktionsapparatet er sat op til at installere Windows.

"Det er mere bøvlet, fordi vi skal ændre ting i bios'en, der tager længere tid end med Windows-maskinerne. Hvis vi nu solgte flest pc'er med Linux, ville vi selvfølgelig have effektiviseret produktionen, og det omvendte ville nok være tilfældet," siger han.

Lasse Sørensen fortæller, at computerne vil være omkring 400 kroner billigere for kunderne, hvis der var præ-installeret Linux frem for Windows.

Ingen hjælp fra udlandet

Pc-fabrikanten Dell har installeret Linux-distributionen Ubuntu efter massive forbruger-ønsker, men Dell's Linux-computere kommer ikke til Danmark i første omgang.

Det gør Everex TC2502 Green gPC heller ikke, selv om Linux-computeren til blot 1.000 kroner er blevet en stor salgssucces i den amerikanske detailkæde Wal-Mart, som er en af verdens største butikskæder.

Både Dansk Supermarked og Coop afviser nemlig, at der er efterspørgsel efter billige Linux-computere til trods for, at Coop i sommeren 2005 solgte en stationær Linux-computer til knapt 3.000 kroner med 'pæn succes', som Lasse Haakonsson, sortimentschef for elektronikområdet i Coop, tidligere har udtalt til Computerworld.

Skal afkræfte fordomme

Formand for Open Source Leverandørforeningen i Danmark, Morten Kjærsgaard, peger på, at open source bevægelsen stadig kæmper med en masse fordomme og indflydelse over for firmaer og privatpersoner.

"Open source er dog ikke nødvendigvis en folkesag, men i lige så høj grad en forretningsplatform. Målet er derfor at udbrede open source kendskabet til it-beslutningstagere og i samme hug få afkræftet en masse fordomme om åben software," siger Morten Kjærsgaard.

Smede mens jernet er varmt

Computerworld har i samarbejde med analysehuset Userneeds foretaget undersøgelser af over 1.000 repræsentativt udvalgte danskeres foretrukne styresystemer.

Omkring 94 procent benytter primært Windows på arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen og 96 procent Microsoft-flagskibet hjemme i privaten.

Den massive opbakning til Windows skyldes formentlig, at styresystemet automatisk følger med, når man køber en ny computer. Derfor vil pc-markedet være særdeles lukrativt at komme ind på for open source-selskaberne.

"Hvis ikke open source producenterne snart får deres programmer ind på pc-fabrikanternes computere, så kender de ikke deres besøgelsestid. For det er nu, at enterprise-løsningerne findes, og der skal smedes mens jernet er varmt," vurderer Morten Kjærsgaard.

Læs mere om open source miljøet i Danmark i den trykte udgave af Computerworld fra den 14. december.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere