Artikel top billede

Den måske vigtigste it-opfindelse fylder 60 år

En af de vigtigste it-opfindelser kan fejre 60 års fødselsdag med god samvittighed. Transistorens opfindelse har betydet en revolution for tv, radio og ikke mindst computer-udviklingen.

En af den moderne computers vigtigste byggesten fyldte i går 60 år.

16. december 1947 byggede de to forskere Walter Brattbrain og John Bardeen verdens første transistor i Bell Labs, hvor blandt andet kommunikationssatellitter, UNIX operativsystemet og programmeringssprogene C og C++ også har set dagens lys for første gang.

Transistoren har i sit 60-årige liv været en revolution for radio, tv og computeren og måske den vigtigste opfindelse i det 20. århundrede, selv om de første transistorer var store, klodsede og skrøbelige vakuum-rør, hvor de elektriske signaler blev ledt igennem og forstærket.

Men der er sket meget siden dengang, og i 1965 udtalte ingeniør og medstifter af hardware-selskabet Intel, Gordon E. Moore, at antallet af transistorer i en chip vil blive fordoblet uden en merpris hvert år.

Hans udsagn – også senere kendt som Moore's Lov – blev modificeret til at være en fordobling hvert andet år, har vist sig at holde stik med en overraskende nøjagtighed, og udviklingen går faktisk så hurtigt nu, at den oprindelige fordobling hvert år næsten passer.

Multi-kerne er den nye revolution

Med implementeringen af millionvis af mikroskopiske transistorere er computere konstant blevet hurtigere, mere effektive og pålidelige, hvilket har betydet store teknologiske landevindinger, månelandinger og flyttet sociale relationer online med communities som FaceBook og Second Life.

Ifølge professor og leder af centeret for supercomputere ved Danmarks Tekniske Universitet, Henrik Madsen, er der en ny revolution på vej i form af multi-kerne processorer, der endnu engang kan presse processor-hastighederne i vejret på både supercomputere og den bærbare pc.

"Ingen tvivl om at transistoren har betydet utrolig meget for computerens udvikling, men lige nu står vi over for en ny udvikling med massive multi-kerne processorer," firtæller han til Computerworld.

Udvikling af flotte 3D-universer

Henrik Madsen forklarer udviklingen med et forsøg som Berkeley Universitetet har foretaget med en sammenligning af processorer fra AMD og Intel versus multikerne-processoren Cell, som blandt andet er kendt fra spilkonsolen PS3.

Peak-performance for AMD og Intel lå på 75 gigaFLOPs, og det var langt lavere end multikerne-processoreren Cell fra STI-konsortiet bestående af IBM, Toshiba og Sony.

"Hardware-udviklingen med massive multi-kerner i chipsene har taget en meget spændende drejning det seneste års tid, hvor vi med en kombination af multi-kerner og meget hukommelse kan bruge både supercomputere og almindelige computere til flotte 3D-verdener og løse førhen uløselige matematiske problemstillinger," siger Henrik Madsen.

Han påpeger dog, at hvis vi for alvor skal have udbytte af multikernerne, så skal der uddannes flere personer til at udvikle software, der kan køre i parallelle processer for at få det optimale ud af multi-kernerne.

"Og det er jo bare at komme i gang og ud over stepperne, for mulighederne er lige nu nærmest uanede for, hvor langt vi kan komme med parallelisering og brug af multi-kerner," siger Henrik Madsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere