Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck.

Praktik virker - så hvad med at komme i gang?

Klumme: It-virksomhederne bør leve op til deres ansvar. Praktik virker nemlig.

IT-Branchen foreslår, at uge 46 bliver gjort til fast praktik­uge, hvor it-virksomheder tilbyder unge mennesker en uges skolepraktik.

For mig at se er bolden derfor nu på it-virksomhedernes banehalvdel, og det er nu op til os alle i denne branche ikke at drible ud over sidelinjen af frygt for ikke at ramme målet.

Der hviler et stort ansvar på it-virksomhedernes skuldre i disse år, da branchen i høj grad selv har ansvaret for at skaffe et bredt rekrutteringsgrundlag for fremtiden. Men den gode nyhed er, at praktikforløb virker!

IBM gennemførte i uge 45 et it-praktikforløb udelukkende for piger.

Her er det vigtigste

I løbet af ugen skulle pigerne skrive blogs, hvor de løbende evaluerede det, de lærte, og nogle benyttede også muligheden for mere generelt at filosofere over deres oplevelser.

Udsagnet, “inden for it er næsten intet umuligt”, er rent faktisk en af pigernes konklusion på hendes blog en dag i praktikken.

Denne erkendelse ser jeg som noget af det vigtigste, vi som it-virksomhed kan give pigerne med på deres videre vej.

Mit synspunkt er, at praktik er en enestående mulighed for it-virksomhederne.

Når man giver unge et indblik i it-branchens mange forskelligartede arbejdsområder og de mange jobmuligheder, styrkes deres kendskab til branchen betydeligt.

Et faktum er, at de fleste unge ikke ved ret meget om it-branchen på forhånd, og det er en del af årsagen til, at unge ofte vælger en it-uddannelse fra. En af pigerne siger på sin blog, at det har været meget spændende at deltage i it-praktik, men hun ved ikke endnu, hvilken uddannelse hun vil vælge.

Og det går hun glip af

Hun siger samtidig meget rammende, at nu ved hun, hvad hun går glip af, hvis hun vælger noget andet at arbejde med i stedet for it.

Og det er pointen: Man kan ikke vælge hverken til eller fra uden at være oplyst. Valget er først reelt, når man besidder de fornødne informationer.

Hvis vi gerne vil kunne rekruttere de bedste medarbejdere i fremtiden, skal vi turde skyde efter mål.

Måske vælger alle praktikanterne ikke at blive fremtidens it-medarbejdere, men det er bedre at tænke offensivt end at skyde bolden til indkast og lade de andre forsøge sig.

24 piger deltog i IBM’s praktikforløb, og deltagerne har alle udtrykt sig meget positivt om ugens aktiviteter.

For os har det været en fornøjelse at tilrettelægge og gennemføre praktikugen, da reaktionerne hos de unge piger var umiddelbare, og de var klare i deres budskaber.

Velforberedt

Det er min opfattelse, at praktikugens succes blandt andet skyldes, at ugens forløb var velforberedt.

Dermed sikrer man sig, at eleverne får en bred indsigt i eksempelvis hvilke (job)roller, man kan have i it-branchen.

Desuden er det væsentligt at vise, at it er spændende – vi havde for eksempel en it-sikkerhedsspecialist fra Forsvarets Efterretningstjeneste ude at fortælle om it-sikkerhed, og hvordan man bedst sikrer sin computer.

Men rollemodeller og spænding kan ikke stå alene.

Det er særdeles vigtigt, at der er fokus på, at eleverne selv skal være aktive.

Så lærer de mest.

Det er derfor en god ide at veksle mellem inspirerende foredrag og aktiviteter, hvor eleverne selv får mulighed for at prøve tingene af.

Vi gav pigerne chancen for blandt andet at lære om programmering, og de blev i løbet af ugen helt ferme til det.

For at kunne udvikle det bedst mulige praktikforløb i fremtiden har vi fået feedback direkte fra deltagerne, og derudover har vi haft fire HTX-elever fra Hillerød til at følge praktikugen og skrive en evalueringsrapport.

IBM har derfor en afprøvet og evalueret model, som vi gerne deler med andre virksomheder, der vil tage praktikanter ind i et styret praktikforløb om it.

Annette Stausholm Nielsen er technical executive i IBM Nordic og initiativtager til Teknologi og Piger projektet.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere