Eclipse 2.1 til Java, C++ og PHP

Open source udviklingsværktøjet er blevet opdateret til version 2.1. Programmet bygger på plug-ins, og siden den forrige version er der kommet mange af slagsen til. Nu er Eclipse ikke bare et Java-værktøj længere. Programmet kan benyttes til en lang række miljøer og sprog, såsom C, C++ og PHP. Det kommer selvfølgelig også med masser af Java-funktionalitet.

Java med mere

Her på kanalen kiggede vi sidste sommer på udviklingsværktøjet Eclipse, som er et open source IDE, Integrated Development Environment. Det er den slags programmeringsværktøjer, hvor man kan redigere kildekode, finde fejl og kompilere.

Den gang, hvor Eclipse netop havde rundet version 2.0, beklagede vi os over programmets mangler. Eclipse er lidt anderledes end andre IDE'er, idet at programmet bygger på plug-ins. I sig selv kan programmet faktisk ikke særligt meget, men der er sket en masse for Eclipse siden version 2.0. Den nyeste version kalder sig ganske ydmygt for 2.1, og den kom til verden for et par måneder siden.

Java var det første sprog, som Eclipse understøttede, og her kan programmet godt konkurrere med de dyre, kommercielle IDE'er. Og nu kan man også få open source plug-ins, så man kan benytte programmet til at udvikle C og C++ med - også til Windows-platformen.

Ideen med at bygge IDE'et på plug-ins er ikke helt tosset, da man så kan minimere IDE'ets ressourceforbrug ved kun at installere de komponenter, man har brug for i sit udviklingsarbejde. Samtidig burde det også give en nemmere brugerflade. Og hvis man ønsker at skrive et IDE til et nyt sprog eller udviklingsmiljø, så byder Eclipse på et rigt miljø, som gør det nemmere end at skrive et nyt IDE helt fra bunden.

I løbet af det sidste års tid er der kommet mange spændende nyheder til Eclipse-miljøet.

GNU C og C++ til Unix og Windows
Den mest spændende nyhed er nok plug-in'en CDT, som er et udviklingsmiljø til C og C++.

CDT benytter GNU-projektets compilere og debuggere, som skal installeres først. De findes til de fleste Unix- og Linux-systemer. Til Windows findes biblioteket Cygwin, som er et Unix-lignende miljø til Windows, som indeholder porterede udgaver af GNU-compileren GCC, samt andre værktøjer, såsom debuggeren GDB og kompilerings-værktøjet Make.

Så har man set det med: C++ udvikling i et Java-baseret IDE.

Fødte Windows-programmer

Et alternativ til Cygwin under Windows er Minimalist GNU for Windows, MinGW, som er en samling af Windows-specifikke open source-biblioteker. Det er eksempelvis header-filer, der gør det muligt at skrive fødte Windows-applikationer, som ikke kræver tredjeparts DLL-filer for at virke.

Det kræver en smule viden om virkemåden af Makefile-scripts, som er de scripts, Make-programmet benytter til at udføre kompileringen med, men så får man også et stærkt miljø til udvikling i C og C++.

COBOL-understøttelse er også under udvikling, og uden for selve projektgruppen er andre i gang med at udvikle plug-ins til programmet. Blandt de mange projekter er for eksempel PHPEclipse, som er en PHP-editor, mens mange plug-ins befinder sig i Java-verdenen.

Her findes for eksempel plug-ins til styring af Java-webserveren Tomcat samt et utal af andre små, smarte plug-ins. En fyldig oversigt kan findes på websitet Eclipse Plug-ins.

Eclipse 2.1 findes til Windows, Macintosh OS X, Linux og mange Unix'er. Programmet kan downloades fra projektets hjemmeside. Programmet kræver Java 2 SE 1.3 eller senere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere