Artikel top billede

EU's it-projekt på sporet efter flere års lammelse

Efter to års lammelse ser det ud til, at EU er tilbage på banen. Teknologi er det første område, der drager fordel af enigheden.

Computerworld News Service: I et to dage langt møde i slutningen af sidste uge blev ministre fra EU’s 27 lande enige om at redde Galileo, Europas svar på USA’s GPS.

De blev også enige om at gøre en ekstra indsats for at forbedre Europas fragmenterede og dyre patentsystemer og forpligtede sig til at bruge 70 milliarder EU-kroner på en række offentlige/private forskningsprojekter.

Alle disse initiativer er blevet forsinket de seneste år, fordi EU ikke kunne blive enige om en forfatning i 2005.

EU mistede fodfæstet det år, fordi Frankrig og Holland forkastede teksten i nationale folkeafstemninger.

Forfatningen var udformet til at sikre, at EU fortsat kunne fungere efter tilstrømningen af nye medlemslande i 2004.

Overskygget af debat

Uden forfatningen ville beslutningstagningen i det udvidede EU blive endnu mere besværlig.

Debatten om traktaten har overskygget de fleste andre sager siden 2005, særligt langsigtede emner som EU’s evne til at konkurrere globalt.

Men i sidste måned opnåede man endelig politisk enighed om en korrigeret forfatningstraktat.

Ved mødet i sidste uge – kaldet Competitiveness Council – ”kunne man virkelig fornemme, at EU gerne ville videre i teksten,” fortæller Fabian Zuleeg, senioranalytiker i tænketanken European Policy Centre.

”Forfatningsdebatten optog kostbar tid. Den gjorde også, at politikerne tøvede med at håndtere langsigtede spørgsmål, såsom hvordan man kan forbedre EU’s evne til at innovere og konkurrere globalt. Det er muligt at planlægge forud, nu hvor der ikke er et institutionel problem i vejen,” siger han.

Det mest markante gennembrud omhandlede Galileo.

Der har hængt et spørgsmålstegn over den planlagte satellit-navigationssystem i mere end et år, efter et konsortium af private virksomheder valgte at bygge og lancere de 30 satellitter, der blev trukket ud, og dermed tage deres andel på 17,9 milliarder af budgettet på 25,3 milliarder med sig.

EU-Kommissionen foreslog at gøre Galileo fuldt offentligt finansieret ligesom GPS er i USA, men som altid når der er milliarder kroner involveret, kunne medlemslandene ikke blive enige om, hvordan det skulle finansieres.

Nogle begyndte at stille spørgsmålstegn ved, om systemet overhovedet er nødvendigt.

Midler omplaceres

En 12 timer lang debat ledet af Portugal, som er formand for EU det næste halve år, blev ministrene enige om at omplacere nogle ubrugte midler i stedet for at udvide budgettet.

”Vi har en aftale. Alle pengene bliver taget fra ubrugte midler, der primært var allokeret til landbrug,” fortæller en talsmand for det portugisiske formandskab.

EU-Kommissionen forventer, at aftalen bliver endelig ved en afstemning i denne uge under et møde mellem transportministrene.

Fremskidtet med hensyn til patenter var knapt så fantastisk, men kan få større konsekvenser på længere sigt.

I et forsøg på at få et gennembrud sagde Joao Tiaga Silveira, Portugals justitsminister, at man for alvor skal begynde arbejdet med at skabe et fælles patentproces-system og et enkelt europæisk patent, der er kendt som Community Patent.

Han sagde, at det er ”optimistisk”, at disse vil føre til ”specifikke resultater” ved slutningen af det franske EU-formandskab i anden halvdel af næste år.

Endelig gennemtrumfede Portugal også en godkendelse af en ny type offentligt/privat forskningssamarbejde, hvor næsten 70 milliarder vil blive sat til side til fælles tiltag på teknologiområdet.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere