Artikel top billede

EU's it-projekt på sporet efter flere års lammelse

Efter to års lammelse ser det ud til, at EU er tilbage på banen. Teknologi er det første område, der drager fordel af enigheden.

Computerworld News Service: I et to dage langt møde i slutningen af sidste uge blev ministre fra EU’s 27 lande enige om at redde Galileo, Europas svar på USA’s GPS.

De blev også enige om at gøre en ekstra indsats for at forbedre Europas fragmenterede og dyre patentsystemer og forpligtede sig til at bruge 70 milliarder EU-kroner på en række offentlige/private forskningsprojekter.

Alle disse initiativer er blevet forsinket de seneste år, fordi EU ikke kunne blive enige om en forfatning i 2005.

EU mistede fodfæstet det år, fordi Frankrig og Holland forkastede teksten i nationale folkeafstemninger.

Forfatningen var udformet til at sikre, at EU fortsat kunne fungere efter tilstrømningen af nye medlemslande i 2004.

Overskygget af debat

Uden forfatningen ville beslutningstagningen i det udvidede EU blive endnu mere besværlig.

Debatten om traktaten har overskygget de fleste andre sager siden 2005, særligt langsigtede emner som EU’s evne til at konkurrere globalt.

Men i sidste måned opnåede man endelig politisk enighed om en korrigeret forfatningstraktat.

Ved mødet i sidste uge – kaldet Competitiveness Council – ”kunne man virkelig fornemme, at EU gerne ville videre i teksten,” fortæller Fabian Zuleeg, senioranalytiker i tænketanken European Policy Centre.

”Forfatningsdebatten optog kostbar tid. Den gjorde også, at politikerne tøvede med at håndtere langsigtede spørgsmål, såsom hvordan man kan forbedre EU’s evne til at innovere og konkurrere globalt. Det er muligt at planlægge forud, nu hvor der ikke er et institutionel problem i vejen,” siger han.

Det mest markante gennembrud omhandlede Galileo.

Der har hængt et spørgsmålstegn over den planlagte satellit-navigationssystem i mere end et år, efter et konsortium af private virksomheder valgte at bygge og lancere de 30 satellitter, der blev trukket ud, og dermed tage deres andel på 17,9 milliarder af budgettet på 25,3 milliarder med sig.

EU-Kommissionen foreslog at gøre Galileo fuldt offentligt finansieret ligesom GPS er i USA, men som altid når der er milliarder kroner involveret, kunne medlemslandene ikke blive enige om, hvordan det skulle finansieres.

Nogle begyndte at stille spørgsmålstegn ved, om systemet overhovedet er nødvendigt.

Midler omplaceres

En 12 timer lang debat ledet af Portugal, som er formand for EU det næste halve år, blev ministrene enige om at omplacere nogle ubrugte midler i stedet for at udvide budgettet.

”Vi har en aftale. Alle pengene bliver taget fra ubrugte midler, der primært var allokeret til landbrug,” fortæller en talsmand for det portugisiske formandskab.

EU-Kommissionen forventer, at aftalen bliver endelig ved en afstemning i denne uge under et møde mellem transportministrene.

Fremskidtet med hensyn til patenter var knapt så fantastisk, men kan få større konsekvenser på længere sigt.

I et forsøg på at få et gennembrud sagde Joao Tiaga Silveira, Portugals justitsminister, at man for alvor skal begynde arbejdet med at skabe et fælles patentproces-system og et enkelt europæisk patent, der er kendt som Community Patent.

Han sagde, at det er ”optimistisk”, at disse vil føre til ”specifikke resultater” ved slutningen af det franske EU-formandskab i anden halvdel af næste år.

Endelig gennemtrumfede Portugal også en godkendelse af en ny type offentligt/privat forskningssamarbejde, hvor næsten 70 milliarder vil blive sat til side til fælles tiltag på teknologiområdet.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere