Suse 8.2 med masser af software

De store, kendte Linux-producenter har sendt en ny stak papkasser på markedet. For nylig kiggede vi på Red Hat 9, som ikke havde mange nyheder at byde på i forhold til forgængeren. Suse 8.2 kommer som sædvanlig med en ordentlig omgang software, og det er styrken i denne udgave. Men installation og konfiguration er ikke helt i top, og favoriseringen af KDE-skrivebordet er problematisk.

Installation

Tyske Suse er en af de store Linux-spillere, og det kan man se på firmaets produkter, som lever helt op til fordommene om vort broderfolk i syd: Firmaets distributioner er præget af grundighed, uden at være overvældende smarte eller æstetiske.

Den nye version indeholder ingen sindsoprivende nyheder, men derimod et stort og fornuftigt udvalg af software. På bundlinien synes vi dog stadig, at kombinationen af Red Hat og skrivebordet Gnome er nemmere og kønnere end Suse og KDE-skrivebordet. Men det vender vi tilbage til.

Installation
Vi har kigget på Professional-udgaven af Suse 8.2, og den kommer med én tyk manual, en hulens masse cd'er og to dvd'er. Vi installerede fra dvd-medierne, og så slipper man for at skulle skifte cd'er med 20 minutters mellemrum. Ganske praktisk.

Suses grafiske installationsværktøj Yast2 var i sin tid på forkant med udviklingen og gjorde distributionen til en af dem, som det var nemmest at installere.

Her har rivalerne Red Hat, Mandrake og andre imidlertid ikke ligget på den lade side, så det er nu på marginalerne, at installationen skal bedømmes.

Selvom at installationen overordnet set er udmærket, så er der et par unoder. For det første er installationens dialoger ikke rigtigt godt designet. Det er undertiden lidt svært at se, hvor man er henne i hierarkiet, og hvilken knap man skal trykke på. Her fungerer Red Hats guide-agtige installationsprogram, med frem- og tilbage-knapper på hver skærm, klart bedre.

Tillige er knapperne placeret i skærmens yderste kant. Da installationsprogrammet ikke lige kunne fange skærmens dimensioner, betød det, at det kun var den øverste halvdel af knapperne, som var synlige. Her bliver vi nødt til at hæve pegefingeren og sige: dårligt brugerflade-design. Installationen er også en mere langsommelig proces, end hvad konkurrenterne kan byde på.

Derudover gik installationen næsten smertefrit. Musens rulleknap kunne vi nemlig ikke få til at virke, og dette irritationsmoment har vi ikke stødt på i Linux-verdenen i lang tid. Det lykkedes dog at ordne problemet efter installationen, da det viste sig, at installationsprogrammet havde forvekslet musen med en forkert model.

En væsentlig nyhed for dem, som benytter modem til internetforbindelsen, er at Suse 8.2 nu understøtter mange af de såkaldte winmodems. Det er modemmer, hvor en del af funktionaliteten befinder sig i modem-driveren, der som regel kun findes til Windows fra producentens side. Hvis man køber en færdigpakket pc med indbygget modem, er det som regel et winmodem, som sidder i maskinen. Så her kan den nye Suse-version komme til hjælp.

Skrivebordet

Skrivebordet
Hvis man vælger standard-installationen, bliver man snydt for spil og skrivebordet Gnome. Suse har altid satset på det rivaliserende skrivebord KDE. I lang tid var KDE da også væsentligt bedre end Gnome, i hvert fald når det drejede sig om ydelse og stabilitet.

Det er nu ikke det indtryk, som de to seneste versioner af KDE og Gnome giver. KDE er nået til versionsnummeret 3.1 og Gnome til 2.2.

Blandt nyhederne i KDE 3.1 skulle være forbedret skærmoptegning, men på vores lettere bedagede 800 MHz-maskine hakkede KDE i det, når vi flyttede vinduerne rundt på skærmen. Gnome klarede denne simple opgave en del bedre.

KDE-kontrolpanelet er blevet strammet op, men Gnomes indstillingsmuligheder er stadig væsentligt nemmere at gå til.

Med en generalisering kan man sige, at KDE henvender sig til de gamle Linux-brugere, mens nye brugere vil have nemmere ved at anvende Gnomes mere Macintosh- og Windows-inspirerede virkemåde.

Både KDE og Gnome benytter anti-aliased skrifttyper. Anti-aliased skrift giver en blødere overgang mellem tegn og baggrund. Det skrivebords-tema, som Suse har valgt, er ikke heldigt i den sammenhæng, for den skrifttype, Suse benytter som udgangspunkt, renderer ikke særligt tydeligt. Under Gnome er der simpelthen regulære fejl i skydningen, altså afstanden i mellem bogstaverne, og det gør teksterne svære at læse.

KDE skrivebordet med antialised skrift. Det fungerer bedre end under Gnome, men læsbarheden er stadig ikke god.

Det er ikke blot kosmetiske problemer. Dårlig skærm-ergonomi er en væsentlig faktor bag de arbejdsmæssige problemer, som pc'er kan give. Det er vores vurdering, at Red Hats Bluecurve-tema fungerer væsentlig bedre.

På plus-siden tæller klare og nemme menuer, samt en udmærket gennemgang af de mange programmer, som følger med.

Red Hat vinder igen

Programmerne
Suses styrke er - som tidligere - den store mængde af velvalgt software. Og det er ikke open source det hele. Suse har åbenbart ment, at et moderne styresystem også skal indeholde videoredigeringssoftware - ligesom Microsoft og Apple.

Med i Professional-udgaven følger det kommercielle program MainActor, som er et tysk videoredigeringsprogram. Vi gav programmet et overfladisk kig, og vi tør godt afsløre, at der er et stykke op til Windows XP's MovieMaker- og Macintosh's iMovie-programmer, i hvert fald i brugerfladen.

Derudover er det en flot samling programmer, som Suse har støvet op. Her er software til lydoptagelser til harddisken og værktøjer til brænding af dvd'er og cd'er. Digitalkameraer og scannere understøttes. Og de nye udgaver af gamle kendinge som OpenOffice.org og GIMP følger selvfølgelig også med.

Det store programudbud er som nævnt Suses tidligere og nuværende styrke, og det er nemt at installere programmerne. Man kan blot putte installations-cd'en i drevet og benytte det grafiske installationsværktøj.

Videoredigeringsprogrammet MainActor - ikke særlig sexet.

Lige ved - og næsten
Der er ingen tvivl om, at Suse stadig befinder sig i toppen af de bedste distributioner, både når det gælder nemhed og indhold.

Men vi må skuffe Suse-entusiasterne med, at Red Hat stadig vinder på marginalerne. De to seneste versioner af den røde hat, 8.0 og 9, har lige netop fået alle hjørnerne rettet ud.

Men Suse slår dog Red Hat på programudvalg. Til gengæld er Professional-udgaven af Suses distribution også et kommercielt produkt, der som nævnt indeholder både kommerciel og open source software, så i modsætning til Red Hat man skal punge ud for produktet.

Suse Linux Professional 8.2 er set til godt 800 kroner med moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere