Artikel top billede

Hvordan skal skolerne forholde sig til et fænomen som Arto.dk?

Arto.dk – skolegården er flyttet på nettet

ComputerViews: Folkeskolerne blokerer for Arto.dk, der til gengæld åbner bagdør for eleverne og kalder skole-censuren for konkurrenceforvridende. Hvem har fat i den lange ende?

ComputerViews: Mobning, intriger og forstyrrelser i undervisningen. Det er blandt årsagerne til, at en del af de danske folkeskoler har valgt at spærre for elevernes adgang til ungdomsportalen Arto.dk.

Som Computerworld beskrev i går, går Arto.dk nu til modangreb ved at lade eleverne få adgang til Arto via en bagdør på ingencensur.dk

Tiltaget er ment som et debat-oplæg, forklarer Arto.dk, og debatten raser da også allerede nu på blandt andet Computerworld.

Rygende uenige

Hvis argumentet for at spærre for Arto.dk er mobning, intriger og forstyrrelser af undervisningen – så burde man vel også forbyde alle andre sociale sider, hvor den slags ting kan forekomme, lyder det fra Morten Borg, direktør for Arto.dk.

Nej, argumenterer Claus Hjortdal fra organisationerne Skolelederne: Arto.dk er et specielt tilfælde, der kræver en speciel handling.

Situationen viser, at selvom skolerne kan spærre for en internetside, er effekten begrænset. Hvad gør de, når der kommer en ny side i morgen og endnu en i overmorgen?

At skolerne har vidt forskellige holdninger til, hvorvidt der skal spærres for Arto.dk eller ej, understreger blot den komplekse situation.

Den digitale skolegård

Med Arto.dk er det blevet tydeligt, at skolegården for alvor er blevet digital. Hvor gårdvagten for ikke ret mange år siden kunne skride til handling, når drengene stjal pigernes Hula-Hop-ring, skal han eller hun i dag også have et godt øje for, hvad der foregår på nettet.

Lige som man hverken har forbudt skolegårde eller Hula-Hop-ringe, er det heller ikke muligt at forbyde internettet eller Arto.dk.

At regne med Arto.dk eller andre sociale netværks pædagogiske evner er næppe den bedste strategi. Der er trods alt tale om kommercielle forretninger, der lever af at optimere antallet af brugere og derfor har det mål for øje.

Men kan man ikke – som med mobning i skolegården – give ungerne en sveder, hvis de mobber på nettet? Kan man ikke – som i skolegården – lave klare retningslinier for, hvad eleverne må og ikke må?

Og bliver man ikke nødt til at erkende, at kampen mod netbaseret mobning er et Sisyfos-arbejde, nøjagtig som kampen mod mobning i skolegården altid har været?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere