Nyheder
Det billige billedbehandlingsprogram Paint Shop Pro (PSP) er et overflødighedshorn af faciliteter. Det gælder både med tunge professionelle muligheder (dog ikke CMYK) og hurtige begynderværktøjer til digitale fotografer. Det betyder også, at programmet på mange områder dækker flere konkurrenter - hele Elements og en stor del af Photoshop.
Vi anmeldte for kort tid siden betaversionen af Paint Shop Pro version 8, og konklusionen var, at vi ikke faldt ned at stolen af begejstring, men der var tale om en klar forbedring.
Nu har vi haft mulighed for at arbejde lidt længere tid med den endelige version, og der er grund til at fremhæve produktet. Digitale foto-entusiaster med version 7 på computeren får en del ud af en opgradering, og nye brugere bør klart overveje version 8, med mindre de er professionelle grafikere.
Programmet har indhentet noget af Photoshops forspring, idet man nu har makroer, filformatet JPEG 2000 og næsten automatisk fritskrabning og korrektion af perspektiv.
Der er dog stadig store forskelle på Photoshop til 7.000-8.000 kroner og PSP til cirka 1.100 kroner. Den største og vigtigste forskel er, at sidstnævnte ikke har ordentlig understøttelse af CMYK farver. Produktet er derfor ikke eget til professionelle grafikere, der primært bruger dette system. PSP bruger RGB. Det er imidlertid også nok til alle os andre, og set i det lys er programmet et utrolig godt køb.
PSP har været et stor succes. Markedet for billige billedbehandlingsprogrammer til cirka 1.000 kroner er så stort, at Adobe også har forsøgt at komme ind på det med en discount-version af Photoshop kaldet Elements. Dette produkt startede ved cirka 1.000 kroner, men koster nu nærmere 600 kroner. Ikke desto mindre er det ikke en værdig konkurrent til PSP, der er langt tættere på Photoshop end Elements, hvis man ser på faciliteter.
Brugergrænsefladen har fået en kraftig overhaling, så den nu er noget smartere end i version 7. Man kan måske også konstatere, at programmet nu ligner Photoshop endnu mere. Værktøjslinjen i toppen lugter meget af Adobe, og zoom-vinduet i højre side er en ren kopi af Adobes.
Foto-faciliteter
Ser man på PSP som et foto-behandlingsprogram, så er der store forbedringer i version 8. De fleste digitale kameraer leverer billeder i størrelsesforholdet 3:4, men de fleste printer eller fremkalder i 2:3 (for eksempel 10x15 eller A4).
Det betyder, at billederne skal beskæres. Det var forholdsvis let i version 7, men man skulle indtaste den nye størrelse på pixel-niveau. Version 8 giver mulighed for at vælge 10x15 eller A4 direkte. Det gør bearbejdningen hurtigere.
Man kan nu hente Exif-data direkte ud af billederne, og PSP gemmer også Exif-data, hvis man bruger JPEG eller TIFF. Exif er data som zoom-indstilling, lukkertid, blænde, tidspunkt, dato, flash-niveau og så videre, som kameraet gemmer i hvert billede.
PSP version 7 havde direkte integration med kameraer og scannere i form af Twain, men PSP version 8 tilbyder også Windows' WIA-interface, som de fleste nye kameraer understøtter. Det vil sige, at man kan overføre billeder fra kameraet direkte til PSP. Det skal dog lige nævnes, at WIA kun virker med Windows ME og Windows XP.
Photoshop og en del konkurrenter har faciliteten auto-levels, der i mange tilfælde kan gøre billeder en del pænere hurtigt. Den facilitet giver især mening, hvis man skal behandle mange billeder og har lidt travlt.
Auto-levels er i realiteten en række trin i Histogram-dialogen, der nu kan optages som makro. |
Med version 8 af PSP kan man optage makroer (her kaldet scripts), og det gør, at man selv kan optage disse trin og gemme dem til senere brug. Vi lavede således auto-levels, og nu er faciliteten tilgængelig med et enkelt klik.
Makroer er et kæmpe fremskridt for PSP, men det skal naturligvis nævnes, at Photoshop har haft det i et par versioner, så det var også på tide.
Makroerne fungerer lige som i mange andre programmer såsom Microsoft Excel. Man kan nøjes med at optage trin og afspille dem senere. Man kan også redigere selve kildekoden til makroerne, hvis man er mere avanceret bruger. I PSP er programmeringssproget open-source sproget Python.
PSP 8 er også blevet langt bedre til at batch-processere billeder, hvilket vil sige at behandle mange billeder i et trin.
Det kan være vigtigt, hvis man for eksempel jævnligt skal klargøre mange billeder til internet hurtigt. Med PSP 8 er der stort set ingen begrænsninger for, hvad man kan gøre i batch, da det er baseret på makroer.
Fritskrabning
PSP mangler i øvrigt et par vigtige ting netop med levels (niveauer) og curves (kurver). Begge disse muligheder er tilgængelige i version 8, ganske som de var det i version 7, men de giver ikke brugeren mulighed for manuelt at vælge hvid eller sort, som Photoshop gør, og det er en svaghed. Til gengæld må man sige, at PSP's histogram-dialog er langt mere avanceret end Photoshops levels-dialog på mange andre områder, men det er ikke en nyhed. Det gælder også for PSP version 7. En nyhed i version 8 er i øvrigt, at når man ændrer histogrammet, kan man både se en før- og efter-graf i dialogboksen.
Man kan ikke manuelt vælge sort og hvidt punkt i Histogram-dialogen, men PSP 8 har fået en ny dialog til formålet. |
Fritskrabning har altid været et varmt emne, og Photoshop er rykket meget på dette område. Det handler i bund og grund om at kunne fjerne baggrunden fra et motiv så hurtigt som muligt. PSP 7 fik værktøjet Smart Edge, der er rimeligt til formålet, og det værktøj er også at finde i PSP 8, men den seneste version har desuden fået et værktøj, der hedder Edge Seeker, og det er endnu bedre, fordi det er mere følsomt.
Men PSP har også fået funktionen Background Eraser, og den er langt bedre. Den er en ren kopi af Photoshops Extract funktion, og det skal læses som ros. Extract kan nemlig fritskrabe en person uden samtiden at klippe håret på ham eller hende, og det samme kan PSP's Background Eraser. Prøv at se eksemplet i billedet, hvor babyen stadig har hår på hovedet efter operationen.
Hvis man godt kan lide at gøre sine venner og familiemedlemmer grimme med store næser, skæve ører og så videre, så er PSP 8 blevet ganske ferm til dette formål. Værktøjet Warp er helt på højde med konkurrenterne.
PSP har kopieret Photoshops Extract, og det er godt. Nu kan man endelig fritskrabe ordentligt. |
Hvad der i praksis betyder meget i dagligdagen er hastigheden, og her slår PSP Photoshop på mange områder.
Det gælder især med browser-funktionen, som man bruger til at overskue mange billeder på én gang og vælge det, man skal bearbejde. PSP's er langt bedre end Photoshops - og langt hurtigere.
Perspektiv
PSP's automatiske og halv-automatiske værktøjer til foto-behandling er i særklasse. Det gælder værktøjer til at fjerne røde øjne, udskifte farver, ændre farvebalance, kontrast og så videre. Blandt nyhederne i version 8 er korrektion af klassiske fejl i visse objektiver som forvridning for eksempel ved fiskeøjeobjektiver og ekstreme vidvinkler.
En af de største nyheder i PSP 8 er korrektion af perspektiv, og det er noget, som man har brug for, hvis man har fotograferet for eksempel høje bygninger nede fra jorden. Det giver nemlig den fejl, der hedder styrtende linjer. Den høje bygning kommer til at se ud, som om den er ved at vælte.
Prøv at se billedet af Mary Poppins, der står oppe på taget af en bygning. Det ser ud som om, at hun hælder lidt bagud og lidt til venstre på originalen til højre. Det skyldes naturligvis, at objektivet tager billedet mange meter under hende.
Det korrigerer PSP uden videre. Med det smarte nye værktøj kaldet Perspective Correction skal man blot markere et område i billedet, der skulle have været rektangulært, men som ikke er det. I dette tilfælde har jeg brugt altanen. Derefter klarer PSP resten automatisk, hvilket kan ses til venstre.
Denne funktion bliver typisk brugt til at korrigere bygninger, hvilket også kan ses på Jasc' hjemmeside, men som man kan se i eksemplet, kan det også bruges til mindre problemer med perspektivet.
PSP har fået funktion til at korrigere perspektiv ligesom Photoshop og Photoshop Elements. |
I den mere spøjse afdeling findes et filter kaldet Magnifying Lens, der giver mulighed for at placere et forstørrelsesglas et vilkårligt sted i billedet.
PSP 8 fylder cirka 300 megabyte på harddisken, hvilket er 50 procent mere end forgængeren, men det betyder ikke så meget mere, når nu harddiske er blevet så store og billige.
Det er vigtigere at bemærke, at programmet er ganske hurtigt selv på en billig pc. Vi hørte kritik af beta-versionen på dette punkt, men vi kan konstatere, at PSP 8 er lige så hurtig som PSP 7 på samme hardware.
PSP kræver langt mindre hardware end Photoshop, og det er noget, der batter for de fleste. Photoshop 7 virker til tider tung på vores testcomputer, der rummer en 2 GHz Celeron processor, 512 megabyte hukommelse og Windows XP. Photoshop er til de tunge professionelle brugere, der har langt bedre hardware end det. PSP 8 kører helt fint med mindre end det.
PSP distribueres i Danmark af Prosoft.