Kapitalfonde kan få svært ved at sælge TDC

De fem kapitalfonde bag TDC kan få meget svært ved at sælge TDC, og det kan tage op til 10 år at få et salg på plads.

De fem kapitalfonde bag købet af TDC har besluttet sig for ikke at købe ATPs aktier i TDC. Selv hvis pensionskassen tilbød dem til den oprindelige bundpris, ville de fem fonde formentlig ikke være interesseret.

For teleanalytiker Torben Rune betyder beslutningen, at det vil tage længere tid at værdiforøge investeringen, før telekoncernen kan blive solgt.

”I branchen har man vidst, at TDC har været et af de mindst profitable europæiske teleselskaber. Det plejer normalt at betyde, at en ny ejer med rette indgreb og tilpas mange omrokeringer, fyringer i et selskab vil kunne bringe produktiviteten og resultatet op. Det har tilsyneladende ikke været tilfældet hos TDC,” siger Torben Rune.

Danmark mest konkurrerende

Ifølge teleanalytikeren har andre faktorer været gældende.

”En af de vigtigste faktorer er, at det danske telemarked er blandt de mest konkurrerende i hele Europa. Derfor kan man sige, at kapitalfondenes umiddelbare konklusioner på købet af TDC har slået fejl. Der har ikke været tale om et guldrandet papir, som man har set i andre europæiske lande,” siger han.

Konsekvensen er, at det vil tage væsentlig længere tid for kapitalfondene at få solgt virksomheden igen.

”Det kan for mig at se både tage seks og 10 år, før man har fået indrettet forretningen på en måde, så den dels er profitabel og er veldrevet, dels at man kan finde købere til de forskellige dele af forretningen," siger Torben Rune.

Ikke tilfredsstilende

Han finder det ikke tilfredsstillende bare at splitte butikken op i den tro, at man så kan få mange penge for hver enkel del.

”Det kan man givetvis ikke, og man kan givetvis heller ikke finde tilstrækkeligt antal købere til at kunne få en fornuftig pris. Det kan man slet ikke nu i lyset af, hvordan det er gået et år efter fonden overtog,” pointerer Torben Rune.

Han mener, det er for voldsomt at sige, at TDC er kastet ud i en voldsom krise på nuværende tidspunkt, men at krisen kradser lige under overfladen.

”Der er en række faktorer, som TDC er nødt til at forholde sig meget aktivt til. Det gælder blandt andet modernisering af deres netværk, hele omlægningen fra fastnet til mobil, og frem for alt bredbånd og konkurrence med elsektoren”, fremhæver Torben Rune.

En kamp, som TDC – under Henning Dyremoses ledelse – har grebet fundamentalt forkert an, ifølge teleanalytikeren.
”Her undervurderede man konkurrenternes investeringslyst og kundernes købelyst, og man har været alt for passiv med hensyn til investeringer i ny teknologi,” understreger han.

Lys fremtid

Teleanalytikeren mener, at der er ændringer på vej, og samtidig gør han opmærksom på, at den store telekoncern er nødt til at agere meget konsekvent og gennemført.

”Det er ikke mit indtryk, at man har kunnet få vendt supertankeren til at få tænkt noget nyt. Men det skal nok komme, og jeg tror også, at TDC vil kunne klare det. Det kræver bare en enorm indsats og frem for alt, er nødt til at investere et temmelig stort beløb i den teknologi, man skulle have investeret i i de forløbne år,” siger Torben Rune.

Han mener, at en del af flotheden i TDCs regnskaber fra det forgangne år har været forårsaget af, at koncernen simpelthen ikke har brugt penge i nødvendigt omfang på modernisering og udvikling.

”Generelt kan man sige, at fremtidsudsigterne for telekommunikationsvirksomheder er ganske lyse,” fortæller Torben Rune, der anser TDCs sigt efter en børsnotering som en meget fornuftig disposition.

”Det giver måske den stabilitet og tryghed, der skal til i selskabet, at man rent faktisk kan lave de her investeringer”, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere