Over en tredjedel af de europæiske it-chefer forhindrer aktivt medarbejderne i at skrive små lyserøde mails på datingsites og klatte tiden væk med at hente musik og videoer på nettet.
Det viser en undersøgelse, som sikkerhedsfirmaet Mcafee har foretaget med 1.049 it-medarbejdere i europæiske virksomheder.
Net-dating-sites og musikdownloads bliver blokeret i 36 procent af virksomhederne, hvorimod medarbejderne i 24 procent af europæiske virksomheder møder en blokeringsbesked, når de prøver at komme ind på communities som MySpace og videodelingssites som YouTube.
Undgår misbrug af tid og båndbredde
Også danske virksomheder er proaktive med hensyn til, hvad medarbejderne må bruge tiden til på nettet.
"Vi har ud fra vores logfiler set, at medarbejderne tidligere brugte uforholdsvist meget tid på net-dating. Derfor har ledelsen besluttet, at vi skulle lukke ned for dating-sites samt andre hjemmesider, der både tager tid og båndbredde fra virksomheden," siger it-leder Henrik Stoklund fra medicinalvirksomheden Dako Danmark, der har omkring 500 medarbejdere.
Han forklarer, at virksomheden via sit URL-filter har blokeret for i alt 30 forskellige hjemmeside-kategorier, der blandt tæller porno, chat, communities og streaming af film og musik.
I nogle tilfælde kan medarbejderne dog godt besøge sider, der indeholder blokeret indhold, men de ansatte får fortalt, at besøget på sitet vil blive overvåget.
Frihed under ansvar
Flere store danske virksomheder har URL-filtre for at undgå virus- og phishing-angreb over nettet, samt har udarbejdet internet-regler for, hvad medarbejderne må kigge på i arbejdstiden.
De ønsker dog ikke formelt at forbyde medarbejderne adgang til internettets slaraffenland af hjemmesider, selvom Mcafee-undersøgelsen viser, at it-cheferne i mere end halvdelen af de adspurgte firmaer gerne ville blokere for musikdownloads, dating-sites og chat, hvis de selv kunne bestemme.
"Vi arbejder med frihed under ansvar. Men hos os må man eksempelvis ikke net-date overdrevent i arbejdstiden eller hente musik, hvis det ikke er arbejdsrelateret," siger kommunikationsrådgiver hos TDC, Christina Holm Eiberg.
Underskrift forpligter
Også hos Arla kan medarbejderne surfe frit rundt, men enhver ansat har skrevet under på, at man ikke vil misbruge internettet til "upassende formål."
"Net-trafikken bliver jo logget i vores it-afdeling, og kan hentes frem, hvis der skulle blive brug for det. Men det er ikke noget, som vi har den store erfaring med at gøre brug af," siger pressekoordinator Theis Brøgger.
Hos blandt andre Danske Bank man sig ikke i, hvad medarbejderne bruger internettet til i arbejdstiden.