Artikel top billede

Samme dag som Helge Sander bliver dømt på vippen til at blive valgt ind i folketinget, kaster han de nye personkort ind i valgkampen. (Foto: Torben Klint)

Sander smider biometrisk borgerkort på valgbordet

I valgkampens slutfase lover videnskabsminister Helge Sander, at han vil indføre et biometrisk borgerkort til danskerne

Med et fingeraftryk skal man fremover kunne gå til lægen, købe benzin, betale i supermarkedet og meget mere.

I hvert fald hvis det står til videnskabsminister Helge Sander, der her to hverdage inden folketingsvalget lancerer ideen.

"Da jeg i 2001 blev valgt som minister var mit store projekt digital signatur, hvis jeg bliver valgt på tirsdag bliver det et biometrisk personkort til danskerne," siger Helge Sander til computerworld.dk

Han tør ikke sige præcis, hvornår danskerne skal have kortet, men fortæller, at man vil gå i gang i begyndelsen af 2008 med forundersøgelser.

Afløser ikke digital signatur

Helge Sander understreger, at teknologien i dag er til det, og kun fantasien sætter grænsen for i hvilke sammenhænge det kan bruges.

Ministeren forklarer samtidig at kortet skal spille sammen med digital signatur og er altså ikke en afløser.

Lanceringen kommer samme dag, som Helge Sander bliver dømt på vippen til overhovedet at blive valgt ind i folketinget.

Det er valgforsker Søren Risbjerg Thomsen, der på baggrund af meningsmålingsanalyser vurderer at Helge Sander, Thor Pedersen, Claus Hjort Frederiksen og Ulla Tørnæs alle sider yderligt i deres kredse.

Helge Sander oplyser til computerworld.dk, der fangede ham i bilen på vej til Ringkjøbing Bibliotek, at han netop blev inspireret af Ringkjøbing Bibliotek, der siden marts har kørt forsøg med det i stedet for de gamle lånerkort.


Fingeraftryk for bøger
Bibliotekschef Per Høgh er glad for, at videnskabsministeren har hentet inspiration der.

"Vi ligger jo helt ude i klitterne vestpå, så det er spændende at få fokus på det - og måske vi kan få anden teknologi herud," siger han.

Han peger på, at kommunen eksperimenterer med biometriske løsninger. I støbeskeen er også adgangskontrol til rådhuset, der ligeledes skal foregå via fingeraftryk.

Men i første omgang er det altså cirka 700 biblioteksbrugere, der i stedet for lånerkort, bruger deres fingeraftryk.

Per Høgh understreger, at aftrykkene ikke kan bruges i efterforskningssammenhæng.

"Vi plejer at sige til folk, at man ikke vil kunne se om de har myrdet Nanna Birk Larsen. Aftrykkene bliver lavet om til en matematisk formel, dels af sikkerhedsmæssige årsager og dels fordi det ellers vil fylde for meget," siger han.

På biblioteket har man oplevet overvejende positive reaktioner på projekt, men Per Høgh fortæller dog at nogle få ikke har taget den nye teknologi til sig.

"Det er ikke mange der siger, at det vil de ikke. Nogle fordi de føler at fingeren er en del af kroppen, som de ikke vil bruge til det," siger han.

Man har teknisk haft problemer med at der var nogle promiller, hvis fingeraftryk simpelthen ikke kan aflæses i systemet, oplyser Per Høgh.

Han forklarer, at man har søgt ekspert hjælp og at det sandsynligvis skyldes nedslidte fingeraftryk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere