Når vi følger markedet for it-services i Danmark, er der nogle virksomheder, vi altid hører om – dem, der fylder mest, har den største omsætning, den bedste indtjening eller den bedste historie.
Men hvad så med alle dem der ikke er der?
De spillere, der skal forsøge at gøre de førnævnte rangen som toppen af det danske it-services-marked stridig?
Lad os tage et kig på, hvem de er – og hvorfor de kan gøre sig gældende fremover.
Det er måske her, fremtidens hovedkonkurrent eller leverandør skal findes.
Syv kategorier
Jeg vil koncentrere mig om syv kategorier – de første tre i denne uge, de sidste fire i den kommende klumme.
- De globale giganter.
- Teleselskaberne.
-Softwareleverandørerne.
- BPO’erne.
- Inderne.
- De nordiske.
- De lokale.
De globale giganter
Foruden de globale spillere, der allerede i dag i større eller mindre grad dominerer det danske marked, er der en global række giganter der med tiden kunne tænkes at kaste deres øjne på det danske og nordiske marked.
De tæller først og fremmest verdens næststørste it-services leverandør EDS, der tidligere har været repræsenteret i toppen af det danske marked og stadig har en god position i særligt Sverige, men også andre som Lockheed Martin og Hitachi der er blandt verdens 10 største men i dag med meget regionalt fokuserede forretninger.
De kommer nok ikke først til Danmark, mens det ikke kan udelukkes, at de vil øge deres aktiviteter på det europæiske marked.
Teleselskaberne
Teleselskabernes interesse i it-markedet er åbenlys: Kerneforretningen er presset, telemarkedet vokser ikke, og kunderne efterspørger løsninger, der går på tværs af tele og it.
TDC har allerede en god position på it-markedet, og andre teleselskaber står på spring til at følge efter.
TeliaSonera er i gang med samme øvelse på det svenske marked og kunne nemt tænkes at se på it-ydelser som næste skridt på det danske marked, nu hvor den store konsolidering af mobilmarkedet ser ud til at være ovre.
Fra Europa er det især British Telecom, der er værd at holde øje med. I Danmark er de allerede repræsenteret gennem et strategisk samarbejde med Rambøll Informatik.
Softwareleverandørerne
Software bliver til service, og dermed bliver softwareleverandører også til serviceleverandører.
Vi vil med spænding følge Microsoft, Google, Oracle, SAP og alle de andre på deres færd ind på services-markedet.
Oracle og SAP er der allerede også med mere traditionelle implementerings- og supportydelser, mens slaget mellem Microsoft og Google har bevæget sig ind på services som sikkerhed, storage, backup osv.
Det bliver ikke de første nye konkurrenter for it-services-toppen, men absolut værd at holde øje med i horisonten.
Har jeg glemt nogen? Følg med i næste uge, hvor emnet er BPO’erne, Inderne (igen igen) de nordiske spillere og de lokale danske...
Karsten Fogh Ho-Lanng er analysedirektør i IDC Nordic.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.