Artikel top billede

Partileder-runden: Helle Thorning-Schmidt om it

Interview: Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt lover massive investeringer i it i folkeskolen. "Vi skal have gjort noget ved den store ulighed," siger hun til Computerworld.

Velfærd og it hænger uløseligt sammen i det 21. århundrede. Effektiviseringsmulighederne i it er uendeligt mange. Det er barriererne også. Computerworld har op til folketingsvalget spurgt samtlige parti-ledere, hvad de vil med it.

Socialdemokraternes pulje på 100 milliarder kroner til kvalitetsløft i den offentlige sektor skal også gå til en opdatering af it i folkeskolerne.

Sådan lydet det fra partiets formand og statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt.

"I folkeskolen skal vi have integreret it i undervisningen langt mere, end vi har nu," siger Helle Thorning-Schmidt til Computerworld.

Hun forklarer, at det ikke kun gælder hardwaresiden, men også på nye typer af digitalt undervisningsmateriale.

"Samtidig skal vi have indrettet de forskellige prøveformer, så digitale kompetencer indgår langt mere direkte end nu. " siger hun.

Vil løfte it-kompetencer

Helle Thorning-Schmidt peger samtidig på, at danskernes digitale kompetencer skal løftes.

"Vi skal have gjort noget ved den store ulighed i de digitale kompetencer. Det er et kæmpestort problem, som vi skal have rettet op på." siger hun.

Derfor vil Socialdemokraterne også opruste på voksen- og efteruddannelsesområdet.

"Der et vitterligt stort behov for at øge udbudet af it-kurser," siger hun.

Partiets formand vil have sat gang i et udredningsarbejde, der skal kortlægge, hvor der er behov for den største indsats.

Nej til digital særbehandling

Helle Thorning-Schmidt mener, at den digitale kløft giver ekstra store udfordringer i forhold til det offentliges brug af it i kommunikationen med borgerne.

Det er for eksempel ikke muligt at indføre rene digitale løsninger, mener hun.

"Hvis de (red. borgerne) mødes af rene it-baserede løsninger, er der en meget stor risiko for, at vi kobler dem af, og at den offentlige service, som de får, vil være stærkt forringet," siger hun.

Det er heller ikke en mulighed at tilbyde en særrlig gulerod til dem, der anvender digitale løsninger, forklarer hun.

Det gælder for eksempel rabat til daginstitutioner, hvis man har digital kontakt til det offentlige.

"Her er svaret et klart og rungende "nej". Det strider mod alle mine principper om, at der skal være lige adgang for alle til de offentlige servicetilbud, hvad enten man er it-kyndig eller ej." siger Helle Thorning-Schmidt.

"Så nej - jeg drømmer ikke om en offentlig sektor, der alene er baseret på digital kontakt med det offentlige. Men jeg drømmer om en offentlig sektor, der også kan give flere digitale muligheder," siger hun.

Statsministerkandidaten slår dog fast at Socialdemokraterne ikke vil forkaste regeringens digitaliseringsstrategi, hvis partiet kommer til magten.

Den rummer mange gode takter, vurderer Helle Thorning-Schmidt, der dog gerne ser mere fokus på, at hverken borgere eller virksomheder eller skal indberette oplysninger i mere end et it-system.

"Der er utroligt mange informationer om både virksomheder og borgere, som skal oplyses til mange forskellige myndigheder. Det er absolut et mål, at borgere og virksomheder skal indberette så få gange som muligt, og så må it-løsningerne klare resten - selvfølgelig under hensyn til anonymitet omkring person- og virksomhedsfølsomme oplysninger," siger hun.


Flere hænder til sundhed
Også på sundhedsområdet ser Helle Thorning-Schmidt muligheder for væsentlige forbedringer.

Hun mener, at det i forhold til en landsdækkende elektronisk patientjournal, er "helt utroligt", at et land som Danmark med fem millioner indbyggere ikke formår at opbygge en elektronisk patientjournal.

"Det er - efter min mening - helt grotesk, at vi har kæmpet i mere end 20 år for at få opbygget et system. Står det til mig, skal Christiansborg meget gerne give en hjælpende hånd til en velfungerende løsning," siger hun.

Samtidig kan omsorgsteknologi frigøre hænder til pleje og omsorg, mener hun.

Her henviser partiformanden til en undersøgelse, som Ingeniørforeningen har udarbejdet, der viser, at omsorgsteknologi kan frigøre op til 7.000 personer.

"Der er allerede tilgængelig teknologi til blandt andet fjernovervågning af sårheling og blodtryksmåling, som kan bruges af de ældre, der selv kan klare sig. De hjemmesygeplejersker, der normalt ville tilse disse mennesker, kan så frigøres til andre og mere plejekrævende borgere," siger Helle Thorning-Schmidt.

Arbejdskraft til it-branchen

Når det gælder arbejdskraft til it-branchen, anerkender Helle Thorning-Schmidt, at der skal gøres noget.

"Ja, der er afgjort meget stort problem, og der er jo desværre en hel del virksomheder, der mister ordrer af den grund. Vi er åbne for, at vi justerer på den nuværende jobkortordning, så indtægtsgrænsen sættes ned," siger hun.

Det er dog helt centralt, at det bliver stilet meget klart mod flaskehalsområderne, understreger hun.

Til gengæld får it-branchen kritik at ikke selv at være gode nok til at tiltrække unge.

"Jeg tror, at det er meget vigtigt at få kommunikeret ud til de unge, at et it-job ikke forudsætter, at man har det store kørekort til halvliter-cola flasker og årskort til pizzabaren nede på hjørnet og at ituddannelserne ikke er en legeplads for kedelige nørder. Tværtimod. Det er kreative uddannelser, hvor der venter rigtigt spændende job for enden," siger hun med klar opfordring til, at branchen får det budskab ud.

Flere studerende

Endelig vil Helle Thorning-Schmidt gerne sætte sig i spidsen for at øge antallet af stipendier.

"Med hensyn til at tiltrække flere studerende på it-uddannelserne, så er det jo nærmeste en katastrofe, at regeringen har indført egenbetaling for de studerende, der kommer fra lande uden for EU." siger hun.

Det har ført til et meget stort fald i studerende fra disse lande, fordi mange fravælger Danmark og i stedet vælger for eksempel engelsktalende lande, forklarer hun.

"Det er ganske enkelt torskedumt, at regeringen har gjort, som den har gjort, fordi det reducerer antallet af studerende og dermed også af færdige kandidater, der kan tage arbejde i danske virksomheder. Vi skal derfor have antallet af stipendier op. Det vil jeg godt sætte mig i spidsen for." siger Helle Thorning-Schmidt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere