Artikel top billede

"Google Earth er et eksempel på, at man gør en service tilgængelig for alle og kaster udviklingskræfter i den, hvis den er en succes," siger Martin Gutberlet.

Teleselskaberne taber kampen om kunderne

Gartner Symposium ITxpo – Cannes: Traditionelle teleselskabers forsøg på at være kundernes foretrukne port til digitalt indhold kan meget vel være tabt på forhånd, spår Martin Gutberlet fra Gartner.

Konventionelle tele- og internetudbydere ser ud til at gå en hård tid i møde, hvis analysehuset Gartners spådomme viser sig at blive til virkelighed.

I 2012 vil kun 20 procent af de traditionelle teleaktører nemlig have formået at gennemgå en transformation mod at være succesfulde udbydere af digitalt indhold til kunderne. 80 procent vil se sig overhalet af selskaber vokset frem af internetverdenen.

"De spillere, der tilhører de succesfulde 20 procent, vil være dem, der formår at tilbyde en brugercentreret oplevelse.

For eksempel gennem interaktivt tv, hvor brugerne vil være i stand til at chatte online, mens de ser deres favorit tv-programmer," eksemplificerer Martin Gutberlet, research vice president hos Gartner.

Forståelse for brugerne betyder alt

Teleudbydernes store udfordring hedder internetselskaberne. Spillere som Apple, Google og Nokia har alle en stor forståelse for kundernes behov, og den evne bliver afgørende i kampen om kundernes gunst.

Ifølge Martin Gutberlet er det opgør med den traditionelle forestilling om, at evnen til at levere det rette indhold betyder alt. Fremover vil det være evnen til at sikre brugeroplevelsen, der får den afgørende betydning.

Teleselskaberne har dårlige odds

Og i den kamp har internetselskaberne et kæmpe forspring, vurderer han. Martin Gutberlet sammenligner teleselskaberne og internetselskabernes evne til at forstå kunderne:

"Teleselskaberne sagde på et tidspunkt: Det må være smart med billeder på mobilen, og de skabte derfor MMS. De udviklede, indkøbte systemer og gjorde servicen tilgængelig for brugerne," siger Martin Gutberlet og fortsætter:

"Men det var besværligt at bruge, og systemet er lukket for alle andre. Så forsøgte selskaberne sig med kampagner og billige MMS-priser, men teknologien er aldrig blevet adopteret af brugerne," siger han.

Internetselskaberne åbner op

Den totale kontrast til det lukkede MMS-system er for eksempel en applikation som Google Earth.

"Google Earth er et eksempel på, at man gør en service tilgængelig for alle, åbner for den og kaster udviklingskræfter i den, hvis den er en succes," siger Martin Gutberlet.

Og det er den tilgang til udvikling og innovation, som teleselskaberne skal indarbejde, hvis de fortsat skal forsøge at konkurrere på indhold.

Ganske vist betyder det stadig noget at have kontrol over selve infrastrukturen. Men det er en konkurrencefordel der bliver mindsket af de ikke-traditionelle konkurrenter, som i stedet formår at samle indholdet og sikre en god brugeroplevelse for kunderne på de forskellige kanaler.

Tillid, brugervenlighed og brugeroplevelse

"Google og Apple har demonstreret, at der skal tre nye faktorer til, for at få brugerne til at bruge indhold: tillid, brugervenlighed og en spændende brugeroplevelse," siger Martin Gutberlet.

I det landskab er vinderne de firmaer, som forstår forbrugernes behov og rent faktisk giver kontrollen tilbage til brugerne. Taberne vil være dem, der fokuserer på at differentiere sig på teknologien:

"Se på videotelefoni: I dag skal brugeren - inden opkaldet begynder - beslutte sig for, om det skal være video eller traditionel tale, det kan ikke lade sig gøre under selve samtalen – brugeren er reelt uden kontrol," siger Martin Gutberlet.

Han mener, at nye IP-baserede services vil overhale den service, som teleselskaberne har budt kunderne.

Håndklædet i ringen

Flere internationale teleselskaber har da også allerede kastet håndklædet i ringen. I et forsøg på at transformere sig selv til en succesfuld storspiller på leverancer af indhold, købte spanske Telefonica i 2000 det hollandske tv-selskab Endemol.

Telefonica har nu solgt Endemol igen.

"I stedet er selskabet i dag en samler af indhold fra andre og leverandør af rå internetadgang," siger Martin Gutberlet.

Og det er der heller ikke noget galt i:

"Teleselskaberne bør blot træffe en strategisk beslutning om, hvilke vej de vil gå: Kun at være leverandør af bits, samle og 'pakketere' indhold fra andre indholdsleverandører eller selv skabe indholdet," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere