Få nyheder i Red Hat 9

Den nye udgave af den førende Linux-distribution ligner til forveksling den forrige version 8.0, som også kun har et halvt år på bagen. Nyhederne ligger for de flestes vedkommende under kølerhjelmen. Og desværre er den nye version plaget af en række småfejl i den danske udgave.

Installation med småfejl

Den forrige version af Red Hats Linux-distribution, Red Hat 8.0, imponerede på mange måder. Især skrivebordsprogrammet Gnome, som på daværende tidspunkt var kommet i version 2.0, gav Red Hats produkt et solidt og flot skrivebord, ikke mindst på grund af det flotte layout, som går under navnet Bluecurve.

Dertil kom, at styresystemet var strammet op over hele linien - ikke flere rodede menuer eller masser af programmer, som kan det samme.

Men sådanne kvantespring kan man jo ikke producere på en halvårlig basis, og det er næsten ikke til at se forskel på Red Hat version 8 og 9.

Forskellene imellem de to versioner så små, at der ikke er nogen overvældende grund til at opdatere. I virkeligheden burde den nye version nok være blevet udstyret med versionsnummeret 8.1, men sådan er der jo så meget.

Installation
Vi installerede Red hat 9 fra producentens egen papkasse. Det er i øvrigt ikke store sager, man får med i Red Hats billigste udgave. Et tyndt installationshæfte, en stak cd'er, og - for det ikke skal være løgn - et ark med gennemsigtige Red Hat-klistermærker.

Den nye version 9 ligner forgængeren til forveksling, men det er heller ikke dårligt.

Installationen er stadig pærenem, og tager kun en halv times tid af ens liv. Under første opstart af systemet efter installationen skal man konfigurere systemet, og et eller andet er gået helt galt med den danske tekst. Halvdelen af ordene mangler, og det gør konfigurationen til lidt af et gætteværk. Heldigvis kan man med lidt snilde regne ud, hvad der gemmer sig bag de kryptiske sprog-brokker, men der er alligevel irriterende med den slags småfejl.

Ingen ændringer i syne

En anden og mere uforståelig fejl ligger i tilmeldingen til Red Hat Network, som automatisk kan installere opdateringer til systemet. De dialoger, man skal igennem for at tilmelde sig, er dobbelt så brede som selve skærmen, men det mystiske består i, at denne fejl også optrådte i version 8.0. Det er ganske simpelt uforståeligt, hvorledes en så indlysende fejl kan forblive urettet fra en version til den næste. Fy fy skamme skamme, Red Hat.

Ingen ændringer i syne
Udvalget af programmer i den nye udgave er stort set identisk med 8.0. Gnome, OpenOffice.org, Mozilla, GIMP, og så videre. Man går altså ikke glip af noget særligt, hvis man allerede benytter Red Hat 8.0

Den største ændring i den nye udgave ligger under kølerhjelmen. Red Hat har udvidet styresystemets kerne med kodebiblioteket NPTL (Native POSIX Thread Library), som giver bedre understøttelse af fler-trådede programmer.

Det er især godt for multimedieprogrammer, som ofte baserer sig på tråde, men indtil videre er der ikke mange programmer, som benytter biblioteket.

De få ændringer, som den nye version byder på, synes ikke at berettige en opgradering. Hvis man ikke har Linux, eller kører med en ældre udgave, så er Red Hat 9 klart et godt bud på en moderne Linux-distribution til skrivebordsbrug.

Red Hat 9 er set til 370 kroner uden moms, men kan også downloades fra nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere