Artikel top billede

Den fyrede administrerende direktør Anders Christian Andersen indrømmer at have handlet sine Mondo-aktier uden for det såkaldte vindue, altså det tidsrum, hvor han som direktør for virksomheden, har lov til at handle med dem.

Mondos troværdighed på spil i insider-sag

Børseksperter er enige om, at fyringen af Mondos administrerende direktør Anders Christian Andersen var eneste udvej for selskabet. Troværdigheden har lidt skade, mener eksperterne.

Handlede han med slette hensigter eller var det en gemen fodfejl?

Det spørgsmål optager mange efter, at it-virksomheden Mondo i mandags strittede sin administrerende direktør, Anders Christian Andersen, ud for fuld musik.

Han indrømmer at have handlet sine Mondo-aktier uden for det såkaldte vindue, altså det tidsrum, hvor han som direktør for virksomheden, har lov til at handle med dem.

Anders Christian Andersen er nemlig en af en lille håndfuld mennesker, der kender virksomhedens økonomi allerbedst.

Viden, som er afgørende for, om man scorer kassen på købe eller sælge aktier.

Insidersagen er overgivet til Finansstyrelsens undersøgelse, og Anders Christian Andersen vil ikke kommentere sagen mere konkret, end at han indrømmer at have begået en brandærgerlig fejl.

Dagbladet Børsen sår i en artikel i går tvivl om den udlægning, og lader en anonym kilde fortælle, at den fyrede Mondo-direktør uretmæssigt solgte Mondo-aktier for 750.000 kroner i tiden op til en større nedjustering, der sendte aktiernes værdi nedad.

Analytiker: Troværdighedsproblem
Uanset om der er tale om en fodfejl eller en bevidst handling, er aktiehandlen ulovlig og ikke mindst skadelig for investorernes tillid til Mondo.

Stig Nymann, aktieanalytiker hos Gudme Raaschou, vil ikke kommentere på den specifikke sag med Mondo, blandt andet fordi Mondo ikke er et selskab, som investeringsbanken følger.

Han forklarer dog, at selve grundlaget for aktiemarkedet er, at alle har adgang til den samme information.

"Hvis aktierne bliver handlet uretmæssigt af en person, der sidder meget tæt på informationerne, er det ikke et selskab, andre har lyst til at købe aktier i. Generelt skaber en insidersag et troværdighedsproblem over for andre aktionærer, når nogen udnytter viden, som andre ikke har," siger han.

Han understreger, at jo mere central personen, der har handlet aktier uretmæssig er, jo mere alvorlig er sagen.

"Hvis det er receptionisten, der sælger sine ti aktier, betyder det ikke så meget, men det er en helt anden sag med direktøren," mener Stig Nymann.

Fyring eneste mulighed

Derfor er Mondos kontante fyring af Anders Christian Andersen også den eneste måde at forsøge at dæmme op for konsekvenserne af tillidsbruddet.

Det mener både Morten Langer, redaktør for Nyhedsbrev for bestyrelser og Claus Silvferberg, direktør for Dansk Aktionærforening.

"Investorernes tillid er fuldstændig afgørende for de enkelte selskaber. De skal kunne stole på det, ledelsen fortæller. Derfor er det principielt det rigtige, de gør ved at fyre ham," siger Morten W. Langer.

Morten W. Langer tager dog det forbehold, at en fyring er drastisk, hvis der vitterligt er tale om en teknisk fejl.

"Kan han sandsynliggøre overfor sin bestyrelse, at det var en tanketorsk, så virker fyringen lidt hård. Men hvis det er tredje gang, han laver den tanketorsk, så er det en helt anden sag," siger Claus Silvferberg.

OMX strammer op

Carsten Borring, Head of Sales for de danske OMX-selskaber, hvor Mondo er børsnoteret, siger, at han er ked af, at nogen handler uden for vinduet. Det kalder han mangel på selvjustits.

"Jeg er selvfølgelig ikke glad for sagen, men jeg er glad for, at der har været en proces, og at nogen har taget affære. Det viser, at det er seriøse bestyrelsesfolk," siger Carsten Borring.

Jo mere gennemsigtighed der er på et marked, jo bedre tilgodeses investorerne på lang sigt. Tingene må ikke pakkes ind, mener han.

"Det er vigtigt for vores image, at det kommer ud og at det bliver vist. Ellers har man en bananbørs," siger han.

På baggrund af de seneste sager med insiderhandel, gearer OMX op med rådgivning til virksomheder om, hvordan de skal agere på børsen, lover Carsten Borring.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering