Workshop 8.1 bringer J2EE til folket

BEA, som sammen med IBM leder feltet for Java til server-brug, er på vej med en ny version af firmaets udviklingsprodukt, WebLogic Workshop. Med den nye version håber BEA på at kunne gøre den ellers komplicerede J2EE-udvikling lige så nem som udvikling med RAD-værktøjer i stil med Visual Basic. Og programmet ser faktisk særdeles lovende ud.

Java-kontroller

Mens Java ikke har været det store hit på skrivebordsfronten, så ser det anderledes ud på serversiden. Javas server-arkitektur hedder J2EE, Java 2 Enterprise Edition, og her har Suns teknologi haft mere held, blandt andet på grund af miljøets platformsuafhængighed samt dets evne til at loade Java-kode dynamisk.

J2EE-servere er applikationsservere. Det betyder, at serveren understøtter en række funktioner, som man så kan lægge sin skræddersyede forretningslogik ovenpå. J2EE-arkitekturen tager sig for eksempel af styring af transaktioner, udveksling af beskeder mellem programmets dele og håndtering af køer.

J2EE er blot en standard, og der findes en hel del producenter af J2EE-servere efterhånden. BEA og IBM er de to største på markedet, med de to respektive servere WebLogic og WebSphere.

J2EE tager sig af den grundlæggende mekanik i en enterprise-server, således at udviklerne kan fokusere på den specifikke forretningslogik.

Løftet er altså, at opgaverne nemmes. Men J2EE-platformen har problemer. På trods af, at J2EE-arkitekturen klarer de grundlæggende forhold, er der stadig tale om en særdeles kompliceret teknologi, og det kræver programmør-kræfter i den tunge evne, hvilket er med til at fordyre J2EE som platform.

BEA har netop nedkommet med en ny version af sin J2EE-server, WebLogic, og et nyt udviklingsværktøj, WebLogic Workshop 8.1. Ved hjælp af en kombination af den nye server og udviklingsværktøj, er det BEA's ambition at gøre det lige så nemt at udvikle J2EE-applikationer som applikationer udviklet med Visual Basic eller tilsvarende RAD-værktøjer.

J2EE uden gråd
Vi har kigget nærmere på BEA's nye produkter, og bedømt fra en foreløbig beta ser det ud til, at løfterne kan indfries.

WebLogic Workshop, som er BEA's IDE, indkapsler de J2EE-specifikke elementer, så brugeren ikke behøver at se hverken servlets eller EJB, som er de komponenter, en J2EE-applikation sædvanligvis er opbygget af. Indkapslingen sker ved hjælp af et applikationslag, som kører oven på Weblogic-serveren.

Når applikationer udvikles i WebLogic Workshop, sker det primært ved hjælp af kontroller. Ordet er lånt fra RAD-værktøjernes træk-og-slip-komponenter, og virkemåden er på samme måde i WebLogic Workshop.

Kontrollerne er ikke J2EE-elementer, men ligner helt almindelige Java-objekter. Kontrollerne repræsenteres grafisk som kasser, med pile ind og ud af kassen, som repræsenterer metoder og call-backs.

Brugerflade med Struts

En kontrol kan opbygges af andre kontroller, og man vil som oftest også have behov for at tilføje egen kode. Det gøres ganske nemt i en kode-editor. Koden ligner helt almindelige Java-objekter, og de bagvedliggende mekanismer sørger for at gemme variablerne (persistence) og andre opgaver. Det er muligt hoppe frem og tilbage imellem kode-redigering og design.

Udvikleren behøver ikke at holde styr på transaktioner, transaktionsstyring, tilstands- og sessions-håndtering, som alt sammen klares transparent.

Udviklingsværktøjet forsyner koden med metadata, i form af Javadoc-kommentarer.

Disse metadata sætter et applikationslag oven på WebLogic-serveren i stand til at forsyne koden med de J2EE-elementer, som ligger neden under forretningslogikken.

Færdigbagt klient
Applikationen kan efter færdiggørelse nemt udstyres med en JSP-baseret webklient.

Det kalder WebLogic Workshop for Page Flow, og med Apache-projektets Struts-rammeværk til JSP underneden, kan man skabe applikationen via et grafisk flowdiagram.

Forretningsprocesser

Forretningsprocesser
WebLogic Workshop kan samle forskellige applikationer til en forretningsproces, som også kan involvere menneskelige aktører.

Forretningsprocesser kan skabes ved hjælp af flowdiagrammer.
Som eksempel kan man tænke sig, at en medarbejder ansøger om et stykke inventar, som skal godkendes af en mellemleder.

Hvis ansøgningen imødekommes, skal inventaret bestilles hos leverandøren, via en webtjeneste, selvfølgelig. I WebLogic Workshop kan en sådan forretningsproces skabes via grafiske værktøjer.

BEA slår ganske meget på tromme for anvendelsen af WebLogic som integrationsserver, og i forretningsprocesserne kan også indgå grænseflader til andre enterprise-servere, så som CRM- og ERP-systemer. WebLogic kan integreres med en række producenters produkter, lige ud af papkassen.

Imponerende - men virker det?
BEA's nye produkt er imponerende - ingen tvivl om det. Tilsyneladende fjerner WebLogic Workshop den svære kompleksitet fra J2EE-udviklingen, og kan på den måde gøre projekter billigere og rekruttering nemmere, da der ikke kræves hårde J2EE-forudsætninger for at kunne benytte programmet til udvikling.

Men spørgsmålet er, om man kan videreføre erfaringerne fra små eksempler til store komplekse applikationer. Der er et lag af kompleksitet, som ikke har noget at gøre med Java-standarder og XML-definitionsfiler, men som har med at gøre med den kompleksitet, som stammer fra applikationens problem-område.

Erfaringer fra det virkelige liv må vise, om WebLogic Workshop kan gøre det muligt at udvikle J2EE-applikationer uden dybere kendskab til den bagved-liggende platform. WebLogic Workshop kommer på gaden i juni måned, og en prøveversion, som også indeholder serveren, kan downloades gratis. Prøveversionen kan benyttes i et år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere