Computerworld News Service:: Færre end seks procent af bulgarerne har bredbåndsadgang, mens 40 procent afi danskere har, noterer EU-kommissionen i sin seneste rapport om bredbåndsadgang i de 27 europæiske EU-medlemslande.
En af hovedårsagerne til den manglende udbredelse i lande som Bulgarien er, at der ikke er konkurrenter til de tidligere nationale teleselskabers monopoler, ligesom der mangler regulering af markedet, konkluderer kommissionen.
"Det er uacceptabelt, at kløften mellem de stærkeste og svageste øges. EU må tage affære og få orden på problematikken. Jeg vil fremsætte specifikke forslag til denne del af reformpakken 13. november," siger Viviane Reding.
Hun rider stadig på den bølge af begejstring, hun igangsatte, da hun fik sænket roaming-priserne i Europa.
Priser skal sænkes
Viviane Reding overvejer en lignende intervention på bredbåndsmarkedet for at få sænket priserne i områder, hvor konkurrencen mellem selskaberne er lav eller slet ikke findes.
Hendes talsmand, Martin Selmayr, mener ikke, at en decideret regulering af priserne vil være først skridt på vejen.
"Priserne har stor betydning, men prisreguleringer skal kun bruges som sidste udvej."
1. juli var der 90 millioner faste bredbåndstilslutninger i Europa, hvilket er cirka 20 millioner flere end i juli måned sidste år.
Tilvæksten var højest i Danmark, med 7,7 forbindelser per 100 indbyggere. Luxemborg (7,1) og Irland (6,7 per 100 indbyggere).
DSL-forbindelser er den mest udbredte form for bredbåndsforbindelse med cirka 72,5 millioner linier.
Men vækstraten for DSL er fladet ud det seneste år.
Kabel, fiber og trådløse spots bliver mere udbredte, og udgør 17,7 procent af forbindelserne, skriver kommissionen.
Der har været intens konkurrence om DSL-kunderne, hvilket viser sig som en stor vækst på markedet, hvor DSL-forbindelsen ikke er del af en pakke [tv, telefon,radio]. 55,4 procent af alle alternative operatørers DSL-forbindelser (17,6 millioner forbindelser) er helt eller delvist uafhængige af andre tilkøbsydelser.