Fildeler får millionbøde

I USA’s første retssag om fildeling er en kvinde blevet idømt en bøde på 1,2 millioner kroner for at have delt 24 sange på Kazaa. Dyrt mener Antipiratgruppens danske advokat.

Den amerikanske kvinde Jammie Thomas er den første, der er blevet dømt i en retssag om fildeling i USA.

Nu står det klart, hvad det kan koste at nægte et forlig: 50.000 kroner per sang. Det var dommen ved en distriktdomstol i staten Minnesota.

”Det er helt ude af proportioner i forhold til de bøder, der bliver givet i danmark. Her ligger niveauet for et track nogenlunde fast på cirka 20 kroner,” siger Niels Bo Jørgensen, advokat for den danske Antipiratgruppe.

Det vil altså sige, at Jammie Thomas kunne være sluppet med en bøde på omkring små 500 kroner, hvis hun havde boet i Danmark.

Danmark var et af de første lande, der gennemførte retssager på området, men de lavere danske takster har dog ikke betydet, at erstatningskravene var specielt små.

”Fildelere deler rigtig mange filer i dag. Derfor udsætter de også sig selv for en kæmpestor risiko, hvis de bliver opdaget,” siger Niels Bo Jørgensen.

Billige Danmark

Især to personer har mærket til det danske retssystems syn på fildeling.

I januar 2006 faldt der dom i en lignende sag. En mand blev idømt en bøde på 50.000 kroner for at dele filer på internettet. I april 2006 blev en anden mand dømt til at betale mere end 300.000.

Begge var dog tiltalt for at have delt betydeligt mere end 24 sange.

Dommeren i den amerikanske sag, Michael J. Davis, havde tidligere gjort juryen opmærksom på, at det ikke var nødvendigt at bevise, at de 24 sange, Jammie Thomas var tiltalt for at dele, rent faktisk var blevet hentet af andre.

Det forhold, at hun havde gjort dem tilgængelige over fildelingstjenesten Kazaa, var tilstrækkeligt til at finde hende skyldig, mente han.

Niels Bo Jørgensen fortæller, at de danske regler på det område er magen til de amerikanske.

Jammie Thomas nægtede under den amerikanske retssag, at hun havde en Kazaa-konto, men det lykkedes alligevel pladeselskabernes advokater at påvise, at hun var indehaveren af den omstridte konto.

Desuden anklagede advokaterne hende for at have skiftet sin harddisk for at fjerne sine spor. Noget hun gav modstridende svar på i retten.

Dommen er en vigtig fjer i hatten for pladeselskaberne, der på trods af flere års bitter kamp mod fildelere ikke har haft held til at komme problemet til livs
.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere