Det er ikke kun Folketinget, der sammen med en lang række borgere og virksomheder i Danmark er omfattet af det omdiskuterede logningsdirektiv, som betyder at tele- og internetudbydere lagrer data om tale- og datatrafik i et år.
Også Politets Efterretningstjeneste bliver logget af Internetudbyderen TDC.
Det viser et opslag i Ripe, (Regional Internet Registry), som er et register over ip-adresser.
Her fremgår det at Politiets Afdeling G råder over en serie ip-numre, som er leveret af teleselskabet TDC. Rigspolitiets afdeling G er i folkemunde kendt som Politiets Efterretningstjeneste (PET).
TDC logger slutbrugeren
Dermed bliver datatrafikken mellem PET og internettet som udgangspunkt logget af TDC.
Telefirmaet er nemlig omfattet af det såkaldte udbyderbegreb, som logningsbekendtgørelsen gør brug af.
Det fortæller Peter Hindsberger, der er kontorchef på Telestrategisk Kontor hos IT- og Telestyrelsen.
"TDC er udbyder, og er derfor som udgangspunkt vil være omfattet af logningsbekendtgørelsen," siger Peter Hindsberger.
Ifølge kontorchefen omfatter udbyderbegrebet kommercielle udbydere, der udbyder telenet eller telekommunikationstjenester til en slutbruger på kommercielt grundlag.
Ingen særlige aftaler
Hos TDC oplyser firmaet, at man logger data- og teletrafik på slutbrugere, og at det gælder både privat- og erhvervskunder. Samtidig oplyser firmaet, at der ikke er nogen kunder, som har særlige klausuler eller undtagelser.
Computerworld har forelagt Politiets Efterretningstjeneste de oplysninger, som fremgår af Ripe og blandt andet spurgt, om PET er klar over, at myndighedens datakommunikation logges hos TDC.
Samtidig har Computerworld spurgt PET, om tjenesten råder over andre net, som eventuelt ikke bliver logget.
Ingen Kommentarer
Men det har Politiets Efterretningstjeneste ingen kommentarer til, oplyser tjenesten.
Hos Justitsministeriet har man ingen planer om at gribe ind overfor logningen af Politiets Efterretningstjeneste.
"Det kan godt være, at PET's udbyder skal logge de informationer som går på kanten af nettet fra PET. Og det er ikke noget vi har planer om at lave om på," siger Frank Mathiesen, der er fuldmægtig på Politikontoret.
Samtidig understreger han, at det kun er politiet der har adgang til de loggede oplysninger. Og det kan kun ske ved hjælp af en dommerkendelse, fortæller han.
"Det ville jo kræve at man havde en mistanke om, at der foregik alvorlig kriminalitet det pågældende sted," siger Frank Mathiesen.
Rigspolitiets Afdeling G er ikke den eneste afdeling hos politiet, som bliver logget af danske teleselskaber.
Også Politigården og Rigspolitiets Afdeling D, der er afdelingen for it-kriminalitet, får leveret internet fra kommercielle teleudbydere, viser opslag i Ripe.