Fagforeningerne er mildt sagt skeptiske over den seneste udmelding fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).
Paradoksalt nok frygter fagforeningerne at beskæftigelsesministeren med sit forslag reelt vil redde jobkarteller.
Beskæftigelsesministeren sagde tidligere i dag på Computerworlds Top 100 konference, at han vil lovgive mod de hemmelige jobkartel-aftaler.
"Den danske arbejdsret vurderer, at det er ulovligt, EU-Kommissionen vurderer, at det er ulovligt. Og Erhversministeren Bendt Bendtsen (K) mener, at det kan være ulovligt. Men nu går beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i brechen for, at redde erhvervslivets mulighed for fortsat at binde de ansatte med til jobbet med jobkarteller." siger landsformand Jens Neustrup Simonsen fra Business Danmark.
Han forklarer, at ministeren fremover vil tillade virksomheder, at indgå jobkarteller, hvis blot aftalen er kendt af de ansatte, og hvis de har givet deres samtykke.
"Kort fortalt vil alt andet end et totalforbud mod jobkarteller, underminerer de rettigheder lønmodtagerne allerede har efter funktionærloven, " siger han.
Prosa er helt på linie
En anden stor it-fagforening, Prosa, er enig i kritikken:
"Det virker som om ministeren nu kan se, at den juridiske udvikling med arbejdsrettens dom, EU-udtalelsen, vores retssag mod IBM og Bendt Bendtsens udtalelser, betyder at alle jobkarteller er ulovlige, så nu forsøger han at lovliggøre nogle," siger juridisk chef Hanne Lykke Jespersen.
Hun understreger dog, at Prosa ser frem til høringsfasen, da fagforeningen gerne ser et totalt forbud jobkarteller.
"Men tidligere erfaringer viser, at ministeren ikke ønsker at lytte," siger hun.
Politikere mere positive
De Radikales arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday tager lidt mere positivt mod forslaget, fordi hun forventer at ministeren har rykket sig.
"Denne gang må vi regne med, at arbejdsgiverne skal forhandle med medarbejderne om aftalerne," siger hun.
Hun erklærer sig derfor klar til forhandling med ministeren.
Hun understreger dog, at det især i it-branchen ikke går, at man har aftaler, der selv med medarbejdernes samtykke, bliver så omfattende at de hindrer markedet.
"Vi skal det skidt til livs og begrænse det absolut mest muligt," siger hun.