Intern uenighed i EU bremser tele-indgreb

Intern uenighed i EU-Kommissionen om revision af regelsættet for telebranchen medfører hård kritik fra brancheanalytikere.

"Det er uproduktivt, at kommissionen internt har divergerende holdninger til en sag, der er så vigtig som denne," sagde Stefane Nicoletti, analytiker hos Ovum i London.

To af it-kommissær Viviane Redings mest ambitiøse forslag, der skal sikre fri konkurrence på området, er blevet skudt ned af embedsmænd i kommissionen, skriver Financiel Times, der citerer fra et internt dokument fra kommissionen.

Viviane Reding vil øge presset på de teleudbydere, der tidligere havde monopol, for at sikre en fair konkurrence i forhold til de mindre udbydere. Kommissæren ønsker at adskille teleudbydernes netværkstjeneste fra de øvrige services, de tilbyder.

Men ifølge embedsmænd i kommissionen er denne "funktionelle adskillelse" ikke bare "overflødig, men også skadelig," skriver de i et internt dokument.

Den er overflødig, fordi det ikke vil afholde de tidligere monopoler fra at diskriminere de mindre firmaer, der ønsker at bruge deres sendenet. Og skadelig, fordi den kan hindre fremtidige investeringer i et ultrahurtigt bredbåndsnetværk.

Stefane Nicoletti er uenig med kritikerne. En funktionel adskillelse vil sidestille aktørerne, og "forbrugerne vil få fordele ved flere valg og mere nytænkning," siger han.

Men det vil være lettere for et tidligere monopol i et stort land at adskille netværksdelen fra sine andre tjenester end det vil være i et mindre land, siger han.

"Der er faste omkostninger forbundet med en adskillelse for eksempel at skabe nye strukturer, ændre medarbejderstaben, lave softwareinterfaces mellem firmaets egne services og netværket. Udgifterne tæller mere i et lille land med færre abonnenter," siger Stefane Nicoletti.

Et nyttigt stykke værktøj

Når fordelene ved øget konkurrence holdes op mod udgifterne, så vurderer Ovum-analytikeren, at adskillelsen skal gennemføres som et europæisk, markedsregulerende værktøj.

"Jeg mener, at det vil være godt for kommissionen at have denne mulighed. Ikke at den nødvendigvis behøver at gøre brug af den," siger han.

Viviane Reding ønsker også ensartede regler i hele EU og ønsker et fælles organ i stil med USA's Federal Communications Commission, FCC. I dag er der stor forskel på i reglerne i de 27 EU-lande.

Denne ide bryder embedsmændene sig heller ikke om. "I sektoren for den elektroniske kommunikation kan overgivelse af beføjelser til en fælles instans kun skabe større forvirring og tvivl om kommissionens kompetencer," skriver de i det interne dokument.

Departementet i kommissionen har blandt andet til opgave at skære ned på overflødigt bureaukrati. Ifølge departementet vil oprettelsen af en pendant til FCC kræve hen ved 110 ansatte i en unødvendig instans.

Matthew Howlett, der også arbejder for Ovum i London, er enig. "Den ny politik på området skal strømline ordningerne. Ideen med et FCC vil bare medføre yderligere bureaukrati," siger han.

I stedet for at skabe et nyt agentur skulle man gøre bedre brug af de instanser, der allerede findes, siger han.

Oversat af Bo Madsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere