It skal sikre bedre alderdom

Et nyt innovationskonsortium med 8,5 millioner på lommen skal udvikle it-løsninger, der kan forbedre ældres livskvalitet.

Rådet for Teknologi og Innovation under Videnskabsministeriet har bevilget 8,5 mio. kr. til et innovationskonsortium med titlen ”Brugerdreven Sundhedsinnovation”.

Som navnet markerer, deltager brugerne aktivt, når konsortiet udvikler teknologi til forbedring af ældres livskvalitet.

”Det er de ældres ønsker til et godt liv, der skal drive værket, ikke teknologien,” siger Morten Kyng, professor i datalogi på Aarhus Universitet og internationalt førende ekspert i brugerdreven it-forskning.

”Vi skal udvikle teknologi, der passer ind i de ældres dagligdag, og som de har lyst til at bruge. Og For mange er det centrale, at teknologien skal understøtte, at man kan fortsætte med de aktiviteter man synes godt om, selvom man bliver ældre,” siger Morten Kyng

De ældre skal selv deltage aktivt i udviklingen via workshops og ved at afprøve prototyper i eget hjem.

Egen sundhed

Konsortiet vil, udover at gøre dagligdagen lettere for de ældre, også gøre det lettere for dem, at tage vare på deres egen sundhedsinformation.

De vil udvikle ”den personlige sundhedsjournal”, hvor man kan se både oplysninger man selv lægger i den plus data fra f.eks. fysioterapeut og læge.

Projektet arbejder også på at udvikle løsninger, der anvender den tekniske infrastruktur i brugerens hjem på nye måder.

Det kunne for eksempel være en tyverialarm med bevægelsescensor, der kan skifte funktion, når man er hjemme og alarmere, hvis man falder.

Der er stor interesse fra udlandet for den danske indsats for at udvikle teknologi til den voksende gruppe af ældre.

”Det skyldes først og fremmest vores metoder til at inddrage brugerne som medskabere i udviklingen. Danmark er langt fremme inden for sundheds-it, og der er potentiale for global eksport. Bl.a. planlægger vi allerede et fremstød for dansk sundheds-it i Californien i samarbejde med Innovation Denmark,” siger Morten Kyng.

Dansk og international deltagelse

Innovationskonsortiet består af Ældre Sagen, virksomhederne WM-data, KIRK Telecom og G4S Security Services. Desuden deltager Århus Kommune, Region Midtjylland og Alexandra Instituttet.

De deltagende forskere kommer fra Datalogisk Institut, Institut for Informations- og Medievidenskab og Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet og Institut for Sundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Projektet er led i et samarbejde med universiteterne i Berkley, Californien, og Tampere, Finland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere